Dolar

32,5984

Euro

34,6895

Altın

2.522,24

Bist

9.524,59

Avn Lübnan’ın Donald Trump’ı mı?

Lübnan parlamentosu eski ordu komutanı Mişel Avn’ı Cumhurbaşkanı seçerek 29 aydır süren güç boşluğunu sona erdirdi. Geçtiğimiz kırk yıl boyunca Lübnan politikasında kalıcı bir aktör olan Avn, ihtilaf çıkartan, kurnaz, huysuz ve cumhurbaşkanı olmak konusunda takıntılı birisi olarak biliniyor. Beşşar Esed ve Hizbullah’ın desteklediği Avn’ın Suriye’deki iç savaşta rejim yanlısı bir politikayı benimse riski bulunuyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-02 09:28:31

Avn Lübnan’ın Donald Trump’ı mı?

Yeni Şafak'ın haberine göre; Cumhurbaşkanlığı seçiminin 29 aydır krize dönüştüğü Lübnan'da, güç boşluğu önceki gün sona erdi ve Cumhurbaşkanlığı koltuğuna Hıristiyan Maruni General Mişel Avn oturdu. Geçtiğimiz yıl Beşşar Esed ve Hizbullah'ın desteğini açıkladığı Avn'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi, Suriye meselesinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Lübnan'da ne gibi değişikliklere yol açacağı tartışma konusu. General Mişel Avn'ın Lübnan Cumhurbaşkanlığına seçilmesi, Suriye iç savaşında rejim yanlısı bir tutum alma ihtimali gibi riskleri de bünyesinde barındırıyor.

ÖNLEYİCİ SALDIRI DOKTRİNİ

80'li yaşlardaki Avn, 128 sandalyeli mecliste 65 oyu alarak Cumhurbaşkanı oldu. Yemin konuşmasında Avn, terörle mücadele edeceğine ve bölgesel “savaşların" Lübnan'a sıçramasına engel olacağına dair söz verdi. Avn ayrıca,  ABD Başkanı George W. Bush'un savaş doktrinini tekrarlayarak, hükümetinin, terör tamamen yok olana kadar, “düşmandan önce saldırıya geçerek ve önleyici bir şekilde" mücadele edeceğini söyledi. Avn, komşu ülke Suriye'de devam eden savaşın herhangi bir çözümünün Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin evlerine döneceğini garanti etmesi gerektiğini belirtti. Resmi rakamlara göre Lübnan'da bir buçuk milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Avn, Lübnan'daki mülteci kamplarının Suriyeli muhaliflerin saklanma yerine dönmemesi gerektiğini ifade etti.

HUYSUZ VE GÜÇ DELİSİ

Geçtiğimiz kırk yıl boyunca Lübnan politikasında kalıcı bir aktör olan Avn, ihtilaf çıkartan, kurnaz, huysuz ve cumhurbaşkanı olmak konusunda takıntılı birisi olarak biliniyor. Çoğu Lübnanlı Avn'ı güç delisi ihtiyar ve cumhurbaşkanı olma yolunda her çareye başvurabilecek davranışları yüzünden mantıksız olmakla suçluyor. Bu da “Avn, Lübnan'ın Donald Trump'ı mı?" sorusunu akıllara getiriyor. Altı yıllık görev süresi boyunca Avn'ın yetkilerini nasıl kullanacağı en çok merak edilenler arasında. Hizbullah'ın Suriye'deki savaşı ve hem Lübnan hem de Suriye sınırlarında yaptığı ihlallere nasıl tepki vereceği yönetiminin karakterini belli edecek.

TAHRAN'IN ETKİSİ ARTTI

Avn'ın Başbakanlık görevine, Sünni Saad el-Hariri'yi atayacağı açıklandı. Lübnan'da Fransa'nın dayattığı farklı mezheplerin ülke idaresinde eşit temsili anlaşması kapsamında cumhurbaşkanlığı Hristiyanlara, başbakanlık Sünnilere verilirken; parlamento başkanlığı Şiilere bırakılıyor. Öte yandan Lübnan'ın eski Sünni Başbakanı Hariri'nin Avn'ı Cumhurbaşkanı olarak desteklemesi Lübnan'da azalan Suudi Arabistan etkisinin ve Tahran destekli Hizbullah tarafından kullanılan belirleyici etkinin yansıması olarak görülüyor. Suudi Arabistan geçtiğimiz Şubat'ta Lübnan ordusuna yapacağı 4 milyar dolarlık yardım kararından, “Lübnan'ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle vazgeçmişti.

Haber Ara