Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

Avam Kamarası'nda Brexit konuşuldu

İngiltere Başbakanı Theresa May, hükümetin Avrupa Birliği'nden çıkışla (Brexit) ilgili hazırlıklı olmadığı ve planının bulunmadığı iddialarına cevap verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-16 16:42:02

Avam Kamarası'nda Brexit konuşuldu

AA'nın haberine göre İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda "Başbakan'a Sorular" oturumunda, iktidardaki Muhafazakar Partinin lideri May ile ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn arasında Brexit hakkında hararetli tartışmalar yaşandı.

AB'den ayrılık müzakerelerine dikkatli bir şekilde hazırlandıklarını kaydeden May, "Bu çerçevede, AB'den ayrıldıktan sonra Birlik ile en iyi ticaret anlaşmasına varmayı umuyoruz. Brexit'le ilgili bir planımız var. Planımız en iyi anlaşmaya varmaktır. Planımız, dünya ile serbest ticaret anlaşmaları yapmak ve Avrupa'dan Birleşik Krallık'a gelen insanların kontrolünü sağlamaktır. Hükümet bu konuda kararlı ve birlik içerisindedir. Muhalefetin gölge kabinesi Brexit'e destek verip vermediğine bile karar verememektedir" diye konuştu.

May, Brexit'le hükümetin stratejisinin açıklanmasının, ülke çıkarları için birlik ile kötü bir anlaşmaya neden olacağını kaydetti.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, "İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Brexit'in Gümrük Birliği'nden ayrılmak anlamına geleceği" yönündeki sözlerini ve İngiliz basınına bu hafta sızan "hükümetin Brexit'le ilgili planının bulunmadığı" yönündeki haberleri anımsattı.

Corbyn, kabinedeki görüş ayrılıklarından dolayı ortak bir stratejinin mevcut olmadığının anlaşıldığını ifade ederek, "Mali stratejisi olmayan bir maliye bakanımız, Brexit planı olmayan bir Brexit bakanımız ve sorulara yanıt vermeye hazırlıklı olmayan bir başbakanımız var" dedi.

İngiliz hükümeti Brexit süreciyle ilgili parlamentoyu yeteri kadar bilgilendirmemekle eleştiriliyor. Hükümet ise, sürecin kamuoyuna açık yürütülmesinin ülke çıkarlarını olumsuz etkileyebileceğini savunuyor. Muhalefet, Başbakan May'i Brexit sürecini iyi yönetememekle, hükümet ise ana muhalefet lideri Corbyn'i partisini birleştirememekle eleştiriliyor.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme bu ay başında, AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti. Karar, İngiliz hükümetinin parlamentodan onay almadan ülkenin AB'den çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işletememesi anlamına gelirken, hükümet kararı temyiz mahkemesine taşımıştı. Temyiz Mahkemesinin kararını gelecek ay vermesi bekleniyor.

Haber Ara