Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Atlasglobal’in sefer iptali, umrecileri mağdur etti

Atlasglobal'in seferlerini durdurması, umre ziyareti için Suudi Arabistan’a gitmek ya da umrede olup Türkiye'ye dönmek için bu firmadan bilet alan vatandaşları mağdur etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-28 18:39:55

Atlasglobal’in sefer iptali, umrecileri mağdur etti

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi sosyal medya hesabı üzerinden Atlasglobal Havayolları'nın tarifeli uçuşlarını 21 Aralık 2019 tarihine kadar durdurduğunu bildirdi. Bilet alan yolcuların iade ve değişiklik talepleriyle ilgili uygulanacak işlemler 16 Aralık 2019 tarihinde web sitesi üzerinden duyurulacak. Tüm bu gelişmelerden sonra umre yolcularının akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu. Umre seferleri düzenleyen seyahat acenteleri seferlerin durdurulması hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

“GÖRÜŞMELERİMİZDEN HİÇBİR NETİCE ALAMADIK”

Bu acentelerden bir tanesinin yetkilisi olan Şaban Bilgiç, Atlas Global krizini ve gelinen noktayı şöyle anlattı:

“26 Kasım akşamı saat 19:31 de durum mail ile tarafımıza bildirildi. 28 ve 30 Kasım da gidecek ve gelecek umrecilerimizin durumu önem arz ediyordu, 27 Kasım sabahı seferber olduk, diğer meslektaşlarımız ile birlikte Atlas ile irtibata geçtik ve görüşmelerimizden hiç bir netice çıkmadı, umre uçuşumuzunda içinde yer aldığı charter seferlerde sorun yok, sadece tarifeliler sıkıntılı gibi açıklamalar yapılmışsa da uygulamaları gerçeği yansıtmıyor dedi ve sözlerine şöyle devam etti, Umre organizasyon itibariyle Başkanlığını Diyanet'in yaptığı , Bakanlıklar arası Hac ve Umre kurulunun belirlediği şartname hükümlerine göre gidişten dönüşe kadar banka ipotekleri ve teminat mektupları ile acente'nin sorumluğunda olan adı Turizm ancak özü itibariyle ibadet olan bir organizasyondur.

“UMRECİLERİMİZİ KENDİ İMKANLARIMIZLA GETİRİYORUZ”

Bizler ve diğer meslektaşlarımız şu anda Suudi Arabistan'da bulunan misafirlerini ve 3 gün içerisinde gidecek olan misafirlerinin özetini içeren bilgileri kurul üyesi Ulaştırma Bakanlığı'nın ilgili birimi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne, Türsab'a, Turizm Bakanlığı ve Kurul Başkanı Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğüne 27 Kasım tarihinde bildirdik. Ancak acentemize şu ana kadar muhatap kurumlarımızdan çözüm önerisi veya somut bir adım gelmedi. Firma olarak umrecilerimizi de kendi imkanlarımızla Türkiye'ye getirmeye başladık."

“ÇÖZÜMDE YAVAŞ KALINIRSA SORUN DERİNLEŞECEK”

Diğer bir acente yetkilisi Adil Özer yapılan görüşmede, yapılan yazışmalardan kurumlardan bir cevap alamadıklarını, ülke imajının zedeleneceğini, umrecilerin seyahat planları aksadıkça oteller, otobüs firmaları ve yemek firmalarında dolayı sıkıntılar olabileceğini, çözüm uzadıkça vize firmalarının konuya dahil olacağını Suudi Arabistan'daki acente teminat mektuplarında tazmin yoluna gidilebileceğini ve Türk acentelerinin Suudi Arabistan'da itibar kaybedebileceğini belirterek, Diyanet ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığının konuya dahil çözüm üretmesini beklenildiğini ancak zamanında aleyhlerine işlediğini belirterek, bakanlığın çözümde yavaş kalmasının krizi derinleştirdiğini belirtti.

“UMRECİLERİMİZE SAHİP ÇIKCAĞIZ”

Başka bir acente yetkilisi Haydar Kılıçoğlu ile yapılan görüşmede ise, "Seçim dönemlerinde umrede olanlar için geri dönüş uçakları gönderilirken şu andaki krizde acenteler yalnız bırakılmıştır. Umrecilerimize, Allah'ın misafirlerine, insanı ve vicdanı olarak sahip çıkacağız, ticari etiğimiz de bunu gerektiriyor ancak kurumların eylemsizliği bizleri endişelendiriyor." dedi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan bir diğer acente yetkilisi Ali Kutlu ise, acentelerin gerek Türkiye'de gerek ise Suudi Arabistan'da teminat mektuplarının olduğunu, bu mektupların tazmin riskinin acenteleri çözüme sevk ettiğini söyleyerek “Tek yön dönüş yapacak ve gidecek yolcular ile ilgili diğer havayollarında yer bulma konusunda ve fiyatlandırmada sıkıntılar var. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Atlas Global'in mektubu ile alakalı basın açıklamasında dahi hiçbir iması bile yok. Bu sebeple çözüm noktasında yalnız kaldı.k" dedi.

Haber Ara