Dolar

32,5004

Euro

34,8019

Altın

2.486,41

Bist

9.537,83

'Ateşkesin uygulanabilirliğini test edemedik'

Dışişleri'nden üst düzey bir yetkili 'ateşkes' ile ilgili açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-14 11:20:18

'Ateşkesin uygulanabilirliğini test edemedik'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Habertürk muhabiri Büşra Arslantaş, Halep ile ilgili üst düzey bir Dışişleri yetkilisinin açıklamalarını aktardı.

Buna göre  yetkili şunları söyledi:

"Ateşkesin uygulanabilirliğini henüz test edemedik.

Buna göre önce siviller çıkacak. Ardından hafif silahlı muhalifler.

Gece boyunca çatışma olmadığını anlıyorum. Bu sevindirici. "Ateşkes" kavrmaına biraz uyulduğunu görüyorum. 

Bütün bu süreç kırılgan ve Allah korusun sürdürülebileceğini test edeceğimiz bir süreç."

HALEP'TE NE OLUYOR?

Kentin doğusu aylardır Esed rejimi tarafından kuşatma altında tutuluyordu. 12 Aralık akşam saatlerinde doğu bölgesinin tamamına yakını rejimin eline geçti. İçeride direnen muhalifler sokak çatışmalarına devam ederken, bölgeye giren rejim askerleri ve Şii milislerin erkekleri kurşuna dizdiği, bazı kadın ve çocukları yaktığı haberleri gelmeye başladı. Ayrıca direniş gösteren muhalif sivillerden çoğu kadının tecavüze uğradığı ve öldürüldüğü belitildi.

Gelen katliam haberleri sonrası durumu protesto etmek isteyen yüzlerce kişi gece saatlerinde Taksim'deki Rus konsolosluğu önüne gitmişti.

Rejimin ilerleyişi ve katliamlar halen devam ederken dün gün içerisinde Türkiye ve Rusya'nın toplantı yapacağı haberi geldi. Ajanslara düşen habere göre toplantıya İran'ın yanı sıra AB ve Körfez ülkeleri de katılacak. Bir diğer detay ise MİT'in ve Dışişleri yetkililerinin de masada bulunacağı. Türk bir yetkiliye dayandırılan haberlerde "ABD, Rusya, İran, AB ve Körfez ülkeleri ile muhaliflerin Halep'ten çıkarılması için çabalandığı" da belirtildi.

Dün (13 Aralık) akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in yeni Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüşerek Halep'te yaşananlar karşısında BM'nin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Bu sırada yoğun bir diplomasi trafiği yürüten yetkililer "ateşkes" ilan edildiğini duyurmuştu.

Ateşkes kapsamında sınırın Suriye tarafında çadır kent inşa edilmeye başlandı. Ayrıca Halep'ten çıkarılan sivillerin ilk etapta İdlib'e yerleştitileceği öğrenildi.

Bunun yanı sıra İHH'nın "Halep'e yol açın" konvoyu İstanbul Kazlıçeşme'den harekete geçti.

Kızılay Başkanı Emre Kınık "Doğu Halep'te 30 kilometrekareye kadar sıkışmış olan insanların o bölgeden çıkarılması ve güvenli şekilde İdlib'e getirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda gece başlayan tahliyelerde şu an aldığımız bilgi, bin kişinin bölgeye geldiği, bu rakamın artacağı yönünde" dedi.

Son olarak Dışişleri yetkilisinin"Ateşkesin uygulanabilirliğini test edemedik" açıklamasındna hemen sonra Esed güçlerinin tekrar saldırıya geçtiği ve ateşkesin bozulduğu haberi geldi...

Haber Ara