Dolar

32,3441

Euro

35,0983

Altın

2.310,12

Bist

9.079,97

'Ateşkes' için karar günü

Tarafların, ABD ve Rusya'nın ateşkes metnine uyup uymama konusundaki kararları için bugün sürenin dolduğu bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-26 14:28:29

'Ateşkes' için karar günü

Al Jazeera'de yer alan habere göre: ABD ile Rusya arasında varılan "Suriye'de şiddeti durdurma" anlaşmasına uyup uymacaklarını bildirmeleri için taraflara verilen süre doldu. Rejim ve muhaliflerin kararı, BM Suriye Temsilcisi Mistura tarafından açıklanacak. Mistura tarafından bilgilendirilecek olan BMGK'nın da gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek anlaşmayı oylaması bekleniyor.

Suriye'de iç savaş 5. yılını tamamlamak üzere. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin rakamlarına göre 370 bin kişinin ölümüne neden olan şiddetin sonlanacağına dair umutlar artıyor. ABD ile Rusya'nın 22 Şubat'ta vardığı 'Şiddeti Durdurma' anlaşması, gece yarısında yürürlüğe girecek. Ancak Suriye savaşında rol alan silahlı taraflara, bu anlaşmaya bağlı olup olmayacakları yönündeki kararlarını açıklamaları için bugün öğle saatlerine kadar verilen süre doldu.

'ANLAŞMAYI RESMİLEŞTİRECEK KARAR'

Aslında taraflar anlaşmaya uyacaklarını sözlü olarak açıklamıştı. Rejim ve YPG anlaşmaya uyacağını duyururken, muhalifler anlaşmaya iki haftalığına uyacaklarını duyurmuştu. Taraflar şimdi bu kararlarını resmiyete döküp BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya bildirmeleri gerekiyor. 

Tarafların kararının Mistura tarafından açıklanması bekleniyor. Mistura, Suriye krizine siyasi çözüm bulma iddiasıyla düzenlenecek Cenevre görüşmelerinin ikinci turunun tarihini de açıklayacak.

BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı ele alacak. Mistura'dan ‘ateşkes' ve siyasi çözüm girişimleriyle ilgili son bilgileri alacak olan Konsey, AFP'ye konuşan bir yetkiliye göre, anlaşmayı resmileştirecek bir kararı oylayabilir.

ŞİDDETİ DURDURMA ÇALIŞMA GRUBU TOPLANIYOR

11 Şubat'ta Münih'te düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu (USDG) toplantısında kurulan Şiddeti Durdurma Çalışma Grubu, Cenevre'de ABD ve Rusya'nın eş başkanlığında toplanacak.

Grup, IŞİD ve Nusra Cephesi'nin hariç tutulacağı ateşkesin geçerli olacağı bölgeleri ve ‘ateşkes'i uygulamak için de mekanizmaları ele alacak.

ABD ve Rusya ‘ateşkes' ihlallerini tespit etmek için aralarında sıcak iletişim hattı kurduğunu açıklamıştı.

BATI'DAN RUSYA VE REJİME 'YAKIN TAKİP'

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, ‘dört ülkenin, Rusya'nın ve Suriye rejiminin ılımlı muhaliflere ve sivil halka yönelik hava saldırılarını sona erdirmeleri konusunu yakından takip edeceklerini' ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Suriye krizinin çözümü için diplomasi masasından sonuç çıkmazsa, bir B planının olduğunu söylemişti. Rusya ise A plana odaklı olduğunu ve bir B planının olmadığını olmayacağını da savundu.

REJİM VE MUHALİFLER ABD-RUSYA ANLAŞMASINI KABUL ETTİKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Rejim, Riyad merkezli muhalifler ve PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin askeri kolu YPG de ABD-Rusya anlaşmasına bağlı olacaklarını açıklarken Suriye'de rejimin yanında savaşan İran yanlısı Hizbullah'tan ayrı bir açıklama gelmedi.

Rejimin ve Rusya'nın anlaşmaya bağlılığından şüphelerini dile getiren muhalifler, ‘karşı tarafın ciddiyetini anlamak için iki haftanın yeterli olacağını ve anlaşmaya bu süre içinde bağlı olacağını' açıkladı.

Haber Ara