Dolar

32,5986

Euro

34,8126

Altın

2.504,99

Bist

9.484,16

'Ateş savaşçıları' 24 saat göreve hazır

'Ateş savaşçıları' 24 saat göreve hazır

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 13:04:19

'Ateş savaşçıları' 24 saat göreve hazır
Türkiye'de orman yangınları bakımından en hassas bölgeler arasında bulunan Marmaris'te "ateş savaşçısı" olarak nitelendirilen ormancılar, yangınlara zamanında müdahale için teyakkuz halinde bekliyor.

Geçmiş yıllarda ülkenin büyük orman yangınlarının yaşandığı doğal güzellikleriyle ünlü gözde turizm merkezi Marmaris'te yaz mevsiminin gelmesiyle ormancılar, hazırlıklarını tamamladı.

İlk müdahale istasyonlarında 24 saat nöbetleşe görev yapan orman işçileri, yangınlara hazırlıklı olmak için sık sık tatbikat yapıyor. Ekipmanların test edildiği tatbikatlar, işçilerin de zinde kalmasına yardımcı oluyor.

Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün son yıllarda ekip ve ekipman yönünden zenginleştiğini belirtti.

Orman teşkilatına yatırımlar sayesinde Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele en başarılı ülke haline geldiğini ifade eden Zeybek, bundan dolayı yangın sayısındaki artışa rağmen, zarar gören alanda azalma görüldüğünü anlattı.

- 9 dakika 51 saniyede müdahale

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğünün bir helikopter, 33 araç, 160 işçi, 15 muhafaza memuru ve 5 bölge şefliğiyle yangınlarına karşı mücadele ettiğini, orman yangınlarıyla mücadele iki önemli etken bulunduğunu vurgulayan Zeybek, bunları erken ihbar ve erken müdahale olarak sıraladı.

Gözetleme kuleleri ve vatandaşlardan gelen ihbarlarla ekiplerin kısa sürede harekete geçtiğini aktaran Zeybek, "Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü yangınlara 9 dakika 51 saniyede müdahale ortalamasıyla en başarılı müdürlük" dedi.

Yangınla mücadelede hava şartlarının da etkili olduğunun altını çizen Zeybek, rüzgarlı ve düşük nem oranının kendilerini her zaman tedirgin ettiğini kaydetti.

- Yanan alanlar aynı yıl ağaçlandırılıyor

Zeybek, Marmaris gibi turizm bölgelerinde yanan alanların yapılaşmaya açıldığı şeklinde yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığına işaret ederek, "Kanun gereği yanan alanlarda en geç bir yıl içinde yeniden ağaçlandırma çalışmalarına başlanması gerekiyor. Örneğin Marmaris'in Beldibi Mahallesi'nde geçen yıl çıkan ve 44 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü yangının ardından kısa sürede yeniden yeşillendirme çalışmalarına başladık" diye konuştu.

Söz konusu alanın Milli Park sahası olduğuna değinen Zeybek, bu kurumun yetkilileriyle yaptıkları istişare sonunda yanan sahanın tohumlama yöntemiyle ağaçlandırılmasının daha uygun olacağına karar verdiklerini açıkladı.

Zeybek, 1,5 milyon kızılçam tohumu atılan yanık sahadaki çalışmanın yüzde 75 oranında başarılı olduğunu, yeşermeyen kısımla ilgili yeni bir tohumlama faaliyeti yapacaklarını bildirdi.

- Büyük yangınlar yaşandı

Marmaris, bugüne kadar Türkiye tarihinin en büyük yangınları arasında kaydedilen 3 büyük yangın yaşadı. 23 Mart 1979'da Çetibeli köyünde çıkış sebebi belirlenemeyen yangında, 13 bin 260 hektar orman yanmıştı.

Yine Çetibeli köyünde, 27 Temmuz 1996'da ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan ve beş gün sonra kontrol altına alınabilen yangında, 7 bin hektar alan kül olmuş, aynı bölgede 2002 yılının ağustos ayında çıkan bir başka yangında ise yaklaşık bin 250 hektar orman zarar görmüştü.

Haber Ara