Dolar

32,5652

Euro

34,8628

Altın

2.435,20

Bist

9.645,02

Atatürk Havalimanı'ndaki terör

Atatürk Havalimanı'ndaki terör

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-29 16:36:55

Atatürk Havalimanı'ndaki terör
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye'de yaşananların siyasi bir sorumluluğu olduğuna işaret ederek, "Hükümetin hesap vermesi ve sorumluluk makamındakilerin en üst makamdan başlayarak istifa etmeleri gerekiyor. İstifa etsinler, çünkü Türkiye'yi yönetemiyorlar." dedi.

Özel, TBMM'de gazetecilerin Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin sorularını yanıtladı.

Saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileğinde bulunan Özel, Meclisin en acılı dönemini yaşadığını bildirdi.

Özel, son bir yılda yaşanan bombalı saldırılarda 274 kişinin hayatını kaybettiğini, 700'ün üzerinde de şehit verildiğine işaret ederek, "Maalesef hiçbir şey yapamayan, olanı biteni izleyen, rutin akışını değiştirmemekle övünen ve terörün kendisini etkilemediğini böyle iddia eden bir Meclisimiz var." dedi.

Terör olaylarından sonra Meclisin kapanmasının, saldırıların amacına ulaştığı şeklinde bir algı yaratması kaygısını haklı bulduklarının altını çizen Özel, "Ama Mecliste, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısında, böyle bir saldırı sonrası önerge işlemlerine devam ediyorsunuz. Bu konuda hükümet bilgi vermiyor, özel bir gündeme geçilmiyor. Bu kabul edilebilir bir yaklaşım değildir" ifadesini kullandı.

Özel, Türkiye'nin ölümlerin sıradanlaştığı, yüreklerin nasırlaştığı bir süreci yaşadığını iddia ederek, bunda iktidar partisinin payı olduğunu belirtti.

Meclis'teki üç muhalefet partisinin, grup önerileri ile terörün konuşulmasını ve araştırılmasını talep ettiklerini, iktidar partisinin ise rutine devam edilmesinden yana bir tavır sergilediğini dile getiren Özel, şöyle devam etti:

"İktidar 'Yargıtayı ve Danıştayı yandaşlaştırmak için kanun maddelerini görüşelim. Bitirince de tatile gidelim' diyor. Böyle bir gündemde Yargıtaya, Danıştaya hakim olma hesabından vazgeçmeyen, bitirince de tatile koşmayı düşünen iktidar partisini kamuoyuna şikayet ediyoruz. Biraz evvel bütün parti gruplarına bizzat ilettim; Genel Başkanımızın da bilgisi ve talimatlarıyla, yarın CHP Grup önerisi olarak Mecliste terör gündemli ve özel gündemli bir oturum yapılmasını, genel görüşme açılmasını talep ediyoruz. Bu talep kabul edildiği takdirde, Sayın Genel Başkanımız da terörün tüm yönleriyle konuşulacağı bu özel gündemli oturuma katılacak. Bunun için değir gruplarla temas ettik. Hem muhalefet partilerine, hem de iktidar partisinin sayın grup başkan vekiline bilgi verdik. Kendilerinden olumlu bir dönüş bekliyoruz."

- "Bunu biz durdurmazsak kim durduracak?"

Özel, terör konusunun Mecliste ve şimdi konuşulması gerektiğine işaret ederek, "Bunu biz durdurmazsak kim durduracak? Şimdi durdurmazsak kaç kişi kaybettikten sonra, 'Tamam gelin oturalım, konuşalım' diyeceksiniz? Bu soruyu ilk sorduğumuzda 32 kişi kaybetmiştik, şu anda sadece bombalı saldırılarda 274 kaybımız var. Ayrıca 700'ün üzerinde de şehidimiz var. Hala daha birileri neyi bekliyor, CHP olarak merak ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşananların bir siyasi sorumluluğu olduğuna dikkati çeken Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz halkımızla birlikteyiz, beraberiz. Ama bu konuda hükümetle birlikte olunmasını kimse beklemesin. Çünkü çok net bir durumla karşı karşıyayız ki bu işin sorumlusu hükümet. Bu işin sorumlusu ile birlikte olunması, ona destek verilmesi değil, artık bu sorumlu hükümetin hesap vermesi ve sorumluluk makamındakilerin en üst makamdan başlayarak istifa etmeleri gerekiyor. İstifa etsinler, çünkü Türkiye'yi yönetemiyorlar. Yönetemedikleri için de her geçen gün yeni bir acıyla sarsılıyoruz. İstifaya davet ediyoruz, Meclis'i göreve davet ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tümünün birlik ve beraberlik içinde olması önemlidir. Ama her şeyin sorumlusu hükümetin bu süreci kendine bir destek sağlatma süreci olarak görmesini de pişkinlik ve aymazlık olarak görüyoruz."

-"Daha ne olsun?"

Başbakan Binali Yıldırım'ın Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin güvenlik zafiyeti bulunmadığı yönünde açıklaması olduğunun ifade edilmesi üzerine, Özel, Yıldırım'ın açıklamalarını dehşetle izlediğini söyledi.

Yaşanan saldırıda güvenlik zafiyeti olmadığını söylemenin mantıklı bir açıklaması olmadığını savunan Özel, şunları ifade etti:

"Bu durumda bir güvenlik zafiyeti yoksa, istihbarat zafiyeti olmayabilir belki biliyorlardır, zaten en kötüsü de o, biliyorlar ama engel olamıyorlar, hatta belki de engel olmuyorlar, bu şüphelerin ortadan kalkması lazım. Ama bu durumda IŞİD bunu yapmışken de güvenlik zafiyeti yoksa, IŞİD daha ne yapacak? Gelip Meclisi mi ele geçirecek? Anıt Kabir'i havaya uçursun diye mi bekliyoruz? Başkanlık sarayı olarak ifade ettikleri yere IŞİD bayrağı mı çekecek? Çankaya Köşkü'nü mü ele geçirecek? Ne yapmasını bekliyoruz?

IŞİD limanlarda kendi bayrağını sallayınca mı güvenlik zafiyeti olacak? Daha ne olsun? Atatürk Havalimanı'nı adamlar neredeyse havaya uçurdular. Evlatlarımızı katlettiler. Turistleri öldürdüler, Türkiye'nin turizmine darbe vurdular. Daha ne olacak? Beş yaşında bebeğin babasının kucağında parçalanmış bedenini gördükten sonra bir başbakan 'Güvenlik zaafiyeti yok' diyorsa, memlekette başbakan zafiyeti, iktidar zafiyeti vardır."

Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ilgili bir soruya da "Efkan Ala, Tarım ve Köy Hizmetleri Bakanı olsa bu kadar ölüm civciv olsa, Tarım Bakanlığından istifa eder. 'Sebebini niye bulamıyorsun' diye sorarlar. İnsan ölüyor, insan. İnsan ölüyor, İçişleri Bakanı orada oturuyor. Bu kadar pişkinlik, yüzsüzlük, aymazlık, insan anlamakta zorluk çekiyor. Efkan Ala'yı bu hükümete öneren başbakanın, onu onaylayan cumhurbaşkanının hepsinin yargı önünde hesap vereceği günler gelecek. Ama bu ülkenin başına bela olmuş bu hükümetin bir an evvel istifa etmesi gerekiyor" karşılığını verdi.

-"Vidanjörleri göreve çağırıyoruz"

Özel, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ile Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın saldırı sonrası medya ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yaptıkları açıklamalara ilişkin soruları da yanıtladı.

"Şamil Tayyar ile Mehmet Metiner siyasetin seviyesini düşürmüyorlar, onlar bir çukurda siyaset yapıyorlar" ifadesini kullanan Özel, o düzeye yorum yapmanın bile gereksiz olduğunu belirtti.

Özel, "Bomba patladıktan sonra atılan, silinen twitler, bazı kullanılan ifadeler, bunların hepsi, 'Bir sonraki saldırı olduğunda ne söyleyelim de kendi sorumluluğumuzu örtelim, başkalarına kara çalalım' diye önceden planlanmış işler. Bu kadar kısa sürede, bu kadar hazırlıklı, organize iş başka türlü mümkün olmaz." dedi.

Saldırıların sonrasında başkalarına kara çalma anlayışı içinde hareket edenler olduğunu belirten ve bu durumu eleştiren Özel, şunları kaydetti:

"Mehmet Metiner ve Şamil Tayyar'ın siyaset düzeyi foseptik çukuru siyaset düzeyidir. Buna karşı bir şey söylemek yerine yapılacak iş, bir vidanjör çağırmaktır. Bu pisliği alıp bu Meclisten gidip müsait bir yere boşaltmak lazım. Biz Mehmet Metiner ve Şamil Tayyar için siyaset kurumunun sözcülerini değil, vidanjörleri göreve çağırıyoruz. Bu pisliği buradan tahliye etmek lazım."

Haber Ara