Dolar

32,5868

Euro

34,6918

Altın

2.523,98

Bist

9.524,59

Atatürk Barajı 7 yılda büyük kar getirdi

Atatürk Barajı, kapasitesiyle hem sulama hem de elektrik anlamında ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-16 16:38:21

Atatürk Barajı 7 yılda büyük kar getirdi

Ajanslarda yer alan habere göre; Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Atatürk Barajı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

KISITLI TEKNOLOJİYLE 7 YILDA TAMAMLANDI

Kasap, dönemin kısıtlı teknolojilerine rağmen 7 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığını ve Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrali olarak elektrik enerjisi üretimine başladığını hatırlattı. Kasap, sadece elektrik enerjisi üretimiyle barajın 7 yılda kendisini amorti ettiğini de ifade etti.

ÜLKE EKONOMİSİNE KAYKISI BÜYÜK

Elektrik üretimi sayesinde Atatürk Barajı'nın ülke ekonomisine ciddi katkıları olduğunu ifade eden Kasap, barajın, rezervuar alanı, toplam hacmi, sulama sahası gibi özellikleri bakımından dünyanın 5. büyük barajı konumunda olduğuna dikkati çekerek, "Şu ana kadar üretilen elektrik enerjisi 162 milyar kilovat saattir. Bu enerjiyi dikkate aldığımızda her yıl 1,5 milyar lira ülke ekonomisine katkı sağlıyor." dedi.

7 YILLIK İÇME VE KULLANMA SUYU KARŞILANABİLİYOR

Kasap, "Sulama sezonunda bizim yaklaşık 100 metreküp civarında bir suyumuz Mardin tarafına gidiyor, 60 metreküp civarında Suruç tarafına gidiyor ve Mardin'deki projelerimiz de devreye girdiğinde bu miktar artacak. Barajda toplam biriken su kapasitesi 47 milyar metreküptür. Bu miktardaki su, Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyunu karşılayabilecek durumdadı" ifadelerini kullandı.

Barajın bölgede 9 milyon 320 bin dekar araziye su sağlamasının yanı sıra görsel güzelliğiyle de dikkati çektiğini belirten Kasap, her yıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turistin Atatürk Barajı'nı görmeye geldiğini açıkladı.

Haber Ara