Dolar

32,5686

Euro

34,8931

Altın

2.436,11

Bist

9.645,02

Astronomlardan ''önemli'' haber: Dünya'nın yörüngesinde yeni bir ''mini ay'' keşfedildi

Dünyanın yörüngesinde yeni bir ay keşfeden astronomlardan biri 'Önemli Haberlerimiz Var' diye tweet attı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-29 11:13:56

Astronomlardan ''önemli'' haber: Dünya'nın yörüngesinde yeni bir ''mini ay'' keşfedildi

Astronomlar, geçici olarak Dünya'nın yörüngesine giren bir nesnenin, tıpkı daha ünlü ve daha büyük olan Ay gibi bizimle Güneş'in etrafında döndüğünü duyurdu.

Uluslararası Astronomi Birliği'ne (IAU) bağlı, uzayda keşfedilen nesneleri kataloglayan ve isimlendiren Küçük Gezegen Merkezi (MPC), yeni nesneye "2020 CD3" ismini verdi.

ABD, Arizona'daki Catalina Uzay Araştırması'ndan (Catalina Sky Survey) astronomlar yeni nesneyi 15 Şubat'ta tespit etti. Gök cisminin takip eden günlerde yeniden gözlemlenmesi, astronomların bu nesneye dair daha fazla bilgi toplamasına imkan tanıdı.

Bu süreçte onu bulan astronomlar, nesnenin Dünya'nın etrafında dolaştığı esnada ayrıntılı fotoğraflarını toplayabildi.

İncelemelere göre cismin çapı 1,9'la 3,5 metre arasında gibi görünüyor. "Mini ayın" kaşifleri, gök cisminin karbon bakımından zengin göktaşlarını düşündüren belirli bir parlaklığı olduğunu ifade ediyor.

Henüz yeni keşfedilmiş olsa da göktaşının Dünya'nın çekimine üç yıl önce kapılarak yörüngeye girdiği düşünülüyor. Yörünge simülasyonlarını gerçekleştiren astronom Tony Dunn, 2020 CD3'ü keşfeden astronomların verilerini kullanarak bu sonuca ulaştı.

Yeni keşfedilen nesnenin varlığına ve Dünya'nın çekimine kapıldığına dair resmi doğrulama, MPC'nin gök cismini "Geçici Süreyle Yakalanmış Nesne" kategorisine sokması ve bir isim vermesiyle 25 Şubat'ta yapıldı.

MPC astronomlara göndermek üzere kaleme aldığı bir bildirimde gözlem ve hesaplamaların gök cisminin "geçici süreyle Dünya'ya bağlandığını" gösterdiğini yazdı:

Güneş kaynaklı ışınım (radyasyon) basıncından kaynaklanan yörünge bozulmasına ya da bilinen yapay bir objeyle bağlantısına dair herhangi bir kanıta ulaşılamadı. İleri gözlemlerin ve dinamiğe dair araştırmaların devam etmesi şiddetle desteklenmektedir.

Astronomlar şimdiye dek sayısız göktaşını saptayıp takip etmiş olsa da 2020 CD3 Dünya'nın yörüngesine girdiği bilinen ikinci gök cismi oldu. "2006 RH120" isimli ilk nesneyse yine aynı kurumdaki bilim insanları tarafından saptanmıştı.

2016'da bir göktaşı atmosfere girerek Avustralya üzerinde ikiye ayrılmış ve gökyüzünü aydınlatmıştı. Bazı astronomlar bunun da bir "mini ay" olabileceğini öne sürmüştü. Ayrıca buna göre şu anda Dünya yörüngesinde başka gök cisimlerinin bulunması ve çok küçük ya da sönük olduğu için bilim insanlarınca henüz keşfedilememiş olması da mümkün.

Kayank: Independent Türkçe

Haber Ara