Dolar

32,5698

Euro

34,9369

Altın

2.425,46

Bist

9.722,09

'Assange ABD'ye iade edilirse ölümcül sonuçları olabilir'

Londra'daki devam eden ABD'ye iade duruşmasında WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın avukatları müvekkillerinin ABD'ye gönderilmesi durumunda 'yüksek intihar riski altında' olacağını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-27 13:40:29

'Assange ABD'ye iade edilirse ölümcül sonuçları olabilir'

ABD hükümeti WikiLeaks kurucusunun gizli bilgileri sızdırarak onları "ciddi zarar, işkence ve hatta ölüm" tehlikesine sokmasının ardından bazı kaynakların "kaybolduğunu" iddia etti ve dava açtı. Assange aleyhindeki davayı açan ABD hükümetinin avukatı James Lewis pazartesi yaptığı açıklamada WikiLeaks'in yayımladığı bilgilerin ABD'nin düşmanları için yararlı olduğunu söyledi.

SUÇLU BULUNURSA 175 YIL HAPİS CEZASI ALABİLİR

2010 ve 2011'le ilişkilendirilen bütün suçlamalardan suçlu bulunması halinde Assange 175 yıl hapis cezası alabilir.

Independent Türkçe'den İrem Oral'ın çeviri haberine göre Lewis, sulh ceza mahkemesi olan Woolwich Kraliyet Mahkemesi'ne suçlamaların çoğunun Savunma Bakanlığı'nın bilgisayar sistemine "yasadışı yollardan girerek hırsızlık yapmak için kurulmuş bir komplo" içerisinde "doğrudan cezai faaliyetle" ilişkilendirildiğini söyledi.

Avukat, "Bunlar sıradan cezai suçlar ve güvenli bir sisteme izinsiz erişim sağlayan veya yasal olmayan yollarla giren, başkalarının bunu yapmasına yardım ve yataklık eden gazeteci ya da kaynak herhangi biri bilgisayar suistimalinden suçludur. Haber yapmak veya gazetecilik cezai faaliyet için bir mazeret olmadığı gibi kişiye sıradan ceza kanunlarını çiğneme yetkisi de vermez" dedi.

Lewis ABD'nin WikiLeaks'in eylemleri nedeniyle dünyanın dört bir yanında "risk altında veya risk altında olması muhtemel" yüzlerce kişi belirlediğini ve karşı karşıya oldukları tehlikeye dair onları uyarmak için çaba harcadığını söyledi.

Lewis, “ABD, her ne kadar şu anda kaybolmalarının ardında WikiLeaks tarafından kimliklerinin açığa çıkarılmasının yattığını kanıtlayamasa da, düzeltilmiş isimleri ve başka kimlik bilgileri WikiLeaks'in yayımladığı gizli belgelerde mevcut kaynakların daha sonra ortadan kaybolduğunun farkında" diye ekledi. 

"İADE EDİLİRSE ÖLEBİLİR"

Assange'ın avukatları müvekkillerinin Donald Trump'ın "araştırmacı gazetecilere açtığı savaşın" bir parçasını oluşturan ve arkasında siyasi gerekçelerin bulunduğu davanın kurbanı olduğunu söyledi. Ayrıca 48 yaşındaki müvekkillerinin casusluk ve bilgisayar korsanlığı iddiaları da dahil 18 suçlamayla karşı karşıya olduğu ABD'ye iadesi durumunda "ölümcül sonuçlarla" karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

"TRUMP YÖNETİMİ ASSANGE'I İBRET OLSUN DİYE CEZALANDIRIYOR"

Assange ve WikiLeaks'i redaksiyondan geçmemiş isimleri ifşa ettikleri için suçlamanın "tamamen yanıltıcı" olduğunu söyleyen Assange'n avukatı Edward Fitzgerald, Trump yönetiminin Assange'ı "ibret olsun diye cezalandırdığını" öne sürdü.

ASSANGE'IN PEŞİNDE CASUSLAR VAR

Avukat ayrıca Assange Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşarken onu kaçırmayı veya zehirlemeyi düşünen casuslar olduğunu iddia etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Assange'ın iade duruşması bu haftanın sonuna ertelenecek ve 18 Mayıs'ta başlaması planlanan, üç haftalık delillerin toplanmasıyla devam edecek.

Davaya ilişkin kararın gelecek aylarda çıkması beklenmiyor ve sonuç ne olursa olsun muhtemelen kaybeden tarafın kararı temyize götüreceği düşünülüyor.

ASSANGE DAHA ÖNCE 50 HAFTA HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Assange Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşarken kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 haftalık hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra da Belmarsh Hapishanesi'ne yerleştirilmişti. WikiLeaks kurucusu eylül ayından bu yana burada tutuklu bulunuyor.

2012'de Assange her zaman inkar ettiği ve daha sonra aradan geçen zamanın uzunluğu sebebiyle düşürülen tecavüz suçlamaları yüzünden İsveç'e iadesini engellemek için Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

 

Haber Ara