Dolar

32,5481

Euro

34,8777

Altın

2.430,09

Bist

9.722,09

Aslı Erdoğan'dan hükümete eleştiriler: Bu mektup acil bir çağrıdır

Tutuklu bulunan Aslı Erdoğan, yazdığı mektupta 'Hükümet, gerçeği ve doğruyu tekelleştirmeye çalışıyor' dedi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 06:38:49

Aslı Erdoğan'dan hükümete eleştiriler: Bu mektup acil bir çağrıdır

'Örgüt propagandası yapmak', 'örgüt üyesi olmak' ve 'halkı kışkırtmak' iddiasıyla tutuklanan, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazar Aslı Erdoğan, AK Parti hükümetinin ‘gerçeği ve doğruyu' tekelleştirmeye çalıştığını söyledi.

Cumhuriyet gazetesine operasyon ile son dönemde yaşananları korkunç ve endişe verici olarak nitelendiren Erdoğan, 19 Ağustos'ta tutuklanmasının ardından konduğu Bakırköy Cezaevi'nden DW Türkçe'ye yazdığı mektupta şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili dostlar, meslektaşlar, gazeteciler ve basın üyeleri,

Bu mektubu size en eski gazetelerden biri ve sosyal demokratların sesi olan Cumhuriyet gazetesinin polis operasyonuna maruz kalmasından bir gün sonra Bakırköy Cezaevi'nden yazıyorum. Şu anda gazetenin 10'dan fazla yazarı gözaltında. (Eski) genel yayın yönetmeni Can Dündar da dahil dört kişi ise polis tarafından aranıyor. Ben bile şok olmuş durumdayım. Bu Türkiye'nin herhangi bir yasaya uymamak ya da haklara saygı duymamak yönünde bir karar aldığının açık bir göstergesidir.

‘HAFİF FARKLI HERHANGİ BİR GÖRÜŞ BASTIRILIYOR'

Şu anda 130'dan fazla gazeteci hapiste ki bu bir dünya rekorudur. İki ay içerisinde 170 gazete, dergi ve radyo/TV kapatıldı. Şu anki hükümetimiz, “gerçeği” ve “doğruyu” tekelleştirmek istiyor, yöneticilerinkinden hafif farklı olan herhangi bir görüş şiddetle bastırılıyor: Polis şiddeti, günlerce ve gecelerce (30 güne kadar) gözaltı, hapis…

‘HENÜZ HİKAYEMİ DİNLEYECEK BİR MAHKEMEYE ÇIKARILMADIM'

Ben 19 Ağustos'ta sırf "Kürt gazetesi” olan Özgür Gündem'in danışmanlarından biri olduğum için tutuklandım. Basın kanunun 11. maddesinin açıkça belirttiği üzere danışmanların gazete üzerinde hiçbir yasal sorumluluğu bulunmamasına rağmen, ben henüz hikayemi dinleyecek bir mahkemeye çıkarılmadım. Bu Kafkaesk davada, benimle birlikte 70 yaşındaki dilbilimci ve çevirmen Necmiye Alpay da tutuklandı ve terörizmle yargılanıyor.

‘DEMOKRASİ KRİZİNİN AĞIR BEDELİNİ ÖDÜYORUZ'

Bu mektup acil bir çağrıdır! Durum çok ciddi, korkunç ve aşırı derecede endişe vericidir. Türkiye'deki totaliter bir rejimin kaçınılmaz bir şekilde sonunda tüm Avrupa'yı da sarsacağına inanıyorum. Şu anda "mülteci krizi”ne odaklanmış olan Avrupa, Türkiye'de demokrasinin kaybının tehlikelerini tamamen göz ardı ediyor gibi görünüyor. Şu anda biz — yazarlar, gazeteciler, Kürtler, Aleviler ve tabii kadınlar – "demokrasi krizi”nin ağır bedelini ödüyoruz. Avrupa yüzyıllardır akan kanın ardından tanımladığı, Avrupa'yı Avrupa yapan değerler konusundaki sorumluluğunu üstlenmelidir: Demokrasi, insan hakları, ifade ve düşünce özgürlüğü… Dayanışmanıza ve desteğinize ihtiyacımız var. Şu ana dek bizim için yaptıklarınıza teşekkür ederiz.”

Haber Ara