Dolar

32,4781

Euro

34,9319

Altın

2.435,57

Bist

9.716,77

ASKON Geleneksel İftar Programı

ASKON Geleneksel İftar Programı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 22:59:27

ASKON Geleneksel İftar Programı
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, dileklerinin sağlam temellere dayalı yeni hükümetin bir an önce kurulup dinamik bir politik tavırla ülke meselelerine odaklanması olduğunu belirterek, "Zira hiçbir mazeret, başarının yerini tutamaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bu yıl 17'ncisi düzenlenen ASKON Geleneksel İftar Programı'nda konuşan Koca, Türkiye'nin önemli bir 10 yıllık dönemi geride bıraktığını, artık gözlerin yeni 10 yıla çevrildiğini kaydetti.

Koca, şimdi yeni bir dönem ve yeni bir çağ olduğunu, artık yeni şeyler düşünmek, yeni şeyler planlamak ve yeni şeyler yapmak gerektiğini anlatarak, "Hiç şüphesiz eski tarzda yapılacak politika ve uygulamalarla yeni on yılı kuşatmak çok mümkün olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu durumun yeni bir yarışı, yeni bir mücadeleyi gerektirdiğini dile getiren Koca, yeni politikalar tasarlamak, yeni ekonomik dinamikler için kolları sıvamak gerektiğini ifade etti.

Koca, "Eğer çağı yakalayacak ve bir adım öne geçecek bilgi, teknoloji ve inovasyon üretmeyi becerebilirsek ancak o zaman ülkemiz beklenen büyük sıçramayı yapacak ve çok eskilerde kalan o büyük izlerine yeniden daha güçlü olarak basabilecektir. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bize dışarıdan iyi bakanlar da söylüyorlar" diye konuştu.

- "Ekonomik kriz, siyasal krizler de üretti"

Koca, dünyanın 2008 yılında düştüğü küresel krizin etkilerinden henüz kendisini tam olarak kurtaramadığını belirterek, "Adeta her 6 ayda yeni bir etki alanı yine küresel krize bağlanıyor" dedi.

"Sanki ekonomik kriz, siyasal krizler de üretti" diyen Koca, Türkiye'nin de bu siyasal krizlerin yoğunlaştığı coğrafyanın merkezinde kaldığını, Ortadoğu yetmiyormuş gibi kuzey komşuların da bu kaosa eklendiğini, böylece ciddi bir gerilim atmosferinin içinde yaşamaya mecbur kaldıklarını anlattı.

Bam teli konularından bir tanesinin de büyüme stratejilerinin yenilenmesi meselesi olduğunun altını çizen Koca, "Beklenen o büyük değişimi gerçekleştiremiyoruz. Bilgi üretmek, teknoloji üretmek, maalesef henüz tatmin edici düzeyde başarabildiğimiz işler değil ama içinde bulunduğumuz badireyi atlatmak için başka da yolumuz gözükmüyor" ifadelerini kullandı.

Koca, bu zorunlu yol ötesinde bir de çevre ülkeleri de içine alan bölgesel entegrasyon çalışması yapılması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Zira biz 193 üniversiteye, birçok yüksek teknoloji kurumuna sahip ülke olarak, bilgi ve teknoloji üretmeyi başarmak zorundayız. Sonra da bunu sanayileştirmek ve bölge ülkelerinin paydaşı olacağı platformla entegrasyon seviyesine çıkarmalıyız. Böylece rekabetimizi daha rasyonel, bölge karakterlerini daha verimli ve yeni sinerjiler oluşturmada daha etkin sonuçlar üretebiliriz. Yoksa artık ne yaparsak yapalım, konvansiyonel metotlarla yapacağımız üretimlerle bu yarışta var olamayız."

Enerji, cari açık ve diğer kamu açıklarının şimdilik yönetilebilir pozisyonda olsalar dahi, zaafları olarak tehdit olmaya devam ettiğini vurgulayan Koca, "Henüz tam anlamıyla üniversite-sanayi iş birliğini sağlayamamış olmak, katma değer ağırlıklı bir ileri teknoloji üretimine geçmemizi engelliyor. Hiç şüphesiz sanayicimiz de üniversitemiz de bürokrasimiz de çok daha hızlı davranmak zorundadır. Ülkemiz jeo-stratejik konumu itibarıyla bölgesel merkez olmak gibi bir mecburiyetin tam ortasındadır. Bunu yönetmek ve isteyerek merkez olmak konumunda olmak, hedeflerin daha erken yakalanmasını sağlayacaktır. Bu süreci yönetememek ise var olan yığınla bahanenin galip gelmesine fırsat vermek demektir. Bu ramazan akşamında dileğimiz, sağlam temellere dayalı yeni hükümetin bir an önce kurulup dinamik bir politik tavırla ülke meselelerine odaklanmasıdır. Zira hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz. Biz bu beceriyi ortaya koyacak liderlik vizyonuna sahip bir ülkeyiz. İnşallah gelecek on yılımız bu hedeflerin gerçekleşmesine fırsat verecektir" şeklinde konuştu.

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca tarafından Prof. Dr. Şinasi Çeliker'in hazırladığı hat tablosu takdim edildi.

İftara, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Haber Ara