Dolar

32,5451

Euro

34,9313

Altın

2.420,71

Bist

9.722,09

Askere yargı zırhı getiren düzenleme komisyondan geçti

Terörle mücadele operasyonlarına katılan askerlerin yargılanmalarını izne bağlayan düzenleme, Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-10 17:23:12

Askere yargı zırhı getiren düzenleme komisyondan geçti

Askere terörle mücadelede güvence getiren tasarı Meclis Milli Savunma Komisyonu'ndan geçti.

Tasarı, terörle mücadele için gerekli olan hallerde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm illerde Bakanlar Kurulu kararıyla görevlendirilmesini de öngörüyor.

Düzenleme, terör operasyonlarındaki askerlerin izin verilene kadar gözaltına alınmasını ve yargılanmasını da engelliyor.

Komisyonda kabul edilen tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda da ele alınacak.

TASARI NELERİ İÇERİYOR?

Özellikle Güneydoğu'da devam eden operasyonlar nedeniyle askerler hakkında ileride suç duyuruları yapılması ihtimaline karşı, yargılama Başbakan, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlarının iznine tabi olacak.

Askerin soruşturulmasını şarta bağlayan tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı yasalaştığında, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanları için Başbakan'ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı'nın, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları için de, İçişleri Bakanı'nın izni gerekecek. İzin verildiği taktirde askerler hakkında dava açılabilecek.

ALBAYLARA SÜRE UZATIMI

Tasarıda “Yüksek Askeri Şura tarafından karar alınmak suretiyle, hizmet süresinin sonuna gelmiş, ancak nitelikleri itibarıyla temayüz etmiş albaylardan bir kısmının yaş haddi olan 60 yaşına kadar görevine devam edebilmesine'' de olanak tanınıyor.

TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ YETKİ

Tasarı ile güvenlik güçlerinin operasyon yetkisi de genişliyor. Terör örgütüyle daha etkin mücadele edilebilmesi için, bir ilin sınırlarına bağlı kalmaksızın operasyonlar komşu ilde de herhangi bir izne gerek kalmadan devam edebilecek.

Haber Ara