Dolar

32,5898

Euro

34,6925

Altın

2.531,03

Bist

9.524,59

Asker ile HDP'li arasında ilginç diyalog

Askerler, HDP'li milletvekilleriyle beraberindekilerin Cizre'ye girişine izin verilmezken, asker ile HDP'li vekil arasında ilginç bir diyalog yaşandı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-11 00:54:27

Asker ile HDP'li arasında ilginç diyalog

HDP heyetinin önü sabah saatlerinde Cizre yolunda kesildi. Grup burada bir süre beklemesi ardından, ilerleyen saatlerde bir kez daha yürüyüşe geçti ancak yine izin çıkmadı. Bu sırada HDP'li vekil ile asker arasında ilginç bir diyalog kameralara yansıdı.

Ajansların haberine göre; Güvenlik güçleriyle konuşan HDP heyetine, askerler, heyetin Cizre'de hayati güvenliğinin olmaması nedeniyle geçirmeyeceklerini ve engelleyeceklerini söyledi. Bu arada bir HDP'li "Nasıl engelleyeceksiniz? Tarayacak mısınız?" diye sordu. Askerlerden "Uygun şekilde engelleyeceğiz. Bakanları ve vekilleri tutmamız gerekirse tutacağız" cevabı geldi.

Cizre'ye ulaşmak isteyen ancak ilçeye girişine izin verilmeyen HDP heyeti İdil'e döndü.

"AKP'Lİ BAKAN VE VEKİLLER İLETİŞİM YOLLARINI KAPATTI"

Cizre'ye ulaşmak için yola çıkan heyetteki isimlerden HDP Milletvekili Mithat Sancar, İMC TV'nin canlı yayınında yaptığı açıklamada Cizre'deki ablukanın sona ermesi için görüştükleri AK Parti'li vekiller ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yakın bakanların iletişim yollarını kapadığını söyledi.

Sancar, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP'li bakanlarla birlikte bir haftadır sokağa çıkma yasağının sürdüğü ve art arda sivil ölüm haberlerinin geldiği Cizre'ye çıkmak için yola çıkmış ancak kente gidiş güvenlik güçleri tarafından engellenmişti.

Bu nedenle dün geceyi Şırnak'ın İdil ilçesinde geçiren HDP heyetinin bugün de Cizre'ye gidişine engel olunmuştu.

Sancar, bu ablukanın sona ermesi için AK Parti'yle görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Sancar şöyle konuştu: “AKP'li vekiller ve Davutoğlu'na yakın bakanlarla görüştük. ‘Görüşmeler yapmak için yetkilendirin görüşelim. Müzakere yoluyla çözülmesine açıkçasınız elimizden geleni yapalım' dedik. Dün gece boyu bunlarla çalıştık. Aradığımız bakanlar da AKP'li vekiller de bize döneceklerini söylediler. Teklifleri değerlendireceklerini söylediler ama kimse dönmedi. Kabul ya da ret diye bir bilgi vermedi. İletişim kanallarını kapadılar. Diyalogla bir yere varma niyetleri yok gibi görünüyor.”

"TAM BİR İSRAİL POLİTİKASI UYGULANIYOR"

Cizre'de şu anda ‘Gazze ablukası‘na benzer bir uygulamanın olduğunu savunan Sancar, “Bugün İçişleri Bakanı ‘Orada militan var, hendekler var' diyor ama burada tam bir İsrail poltikası uygulanıyor. Gençlik örgütünden biri olduğunu düşündükleri mahalleyi sürekli ateş altında tutuyorlar. Bir kişi için bütün mahalleyi yakabiliyorlar. Bunların sonucunda bebekler öldü. Defnedilmesine dahi izin vermediler” dedi.

Sancar, kentte sivil ölüm olmadığını savunan Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Altınok'un açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını belirterek, ölümlerin kanıtlandığını ve tüm bilgilerin ellerinde olduğunu söyledi.

"GERİ ADIM ATMADIK"

Bugün bir kez daha güvenlik engeline takılarak İdil'e geri dönmek zorunda kalmalarının ‘geri adım‘ olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Sancar, “Burada bir bilek yürüyüşü yürütmiyoruz. Çok kapsamlı politik bir faaliyet yürütüyoruz. Bugün çeşitli yerlerden Cizre'ye gidenler oldu. Bu şartlarda oraya ulaşmanın mümkün olmadığını gördük. Orada 120 bin insan direniyor zaten. Asıl mühim olan devletin bu politikalarını boşa düşürmek. Biz özgürlük, barış, demokrasi için Cizre'yi eksen alan bir faaliyet yürütüyoruz. Bu savaş politikalarını boşa düşüreceğiz” diye konuştu.

Haber Ara