Dolar

32,5878

Euro

34,8455

Altın

2.503,43

Bist

9.678,28

Aşk mı? Bağımlılık mı?

Sizin yaşadığınız aşk mı, yoksa bağımlılık mı ?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-06 11:11:04

Aşk mı? Bağımlılık mı?

KübraErichFromm (Amerikalı ünlü psikanalist, sosyolog, filozof ) bunu çok güzel ifade etmiştir.

Aşk “ Seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var “diye başlar, sana ihtiyacım var çünkü “seni” seviyorum diye olgunlaşır.

Sevmek ve ihtiyaç duymak aynı şey değildir. Kendine yetemeyen, kendi ayakları üstünde durmayı bilmeyen kişinin hissettiği şey sevgi değil. Karşısındakini sevmekten çok ona yaslanmak, sorumluluklarını karşı tarafa yüklemektir. İşte bunun adı aşk değil, bağımlılıktır.

Her insan doğduğu andan itibaren sevgiye ihtiyaç duyar.   Ya Aşk ? Sevgi olmadan aşk olur mu?

Sevginin en yoğun halidir aşk. Ancak zamanla sevgiye dönüşür. Uzun süre yüksek yoğunlukta yaşanan aşk duygusu ise bağımlılığa dönüşebilir. Aşık olan kişi o kişiden vazgeçemez, bırakamaz, ayrılamaz ve ölümüne arkasından koşmak ister. Olmadığı zamanlarda yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla Aşk, keyif veren bir duygu olmaktan çıkar ve hem kendine hem de karşı tarafa zarar veren sanki bir uyuşturucu madde gibi bağımlılık haline dönüşür.

Aşkta kişi karşı tarafı olduğu gibi kabullenmez. Genellikle olmasını istediği gibi, görmek istediği gibi anlamlar yükleyerek istediği kişiye dönüştürme çabası vardır. Bir süre sonra karşılıklı olarak “sen eskiden böyle değildin” söylemleri, suçlamaları yaşanır. Oysa ki başlangıçta da o kişi öyleydi.

Peki ya gerçek aşk ve gerçek sevgi …

Gerçek aşk, iki kişinin karşılıklı birbirlerinin özgürlüğünü tanımasıdır. Mış' gibi yapmadan olduğu gibi kabulleniş vardır. Gerçek sevginin güzelliği de buradadır. Aslında sen olmadan da ben güçlüyüm, kendi kendime yetebilir, kendi kendime ayakta durabilirim. Bunu yapmaktan korkmuyorum, çünkü kendimi seviyorum. O olmadan da hayat benim için çok değerli ve güzel. Her anını yaşamaktan keyif alıyorum. Ve tüm bunlara rağmen ona muhtaç olmasam da, yaşamak için ona ihtiyaç hissetmesem de hayatı  onunla yaşamak istiyorum. Kendi kararlarımı alan, kendi hayatımı planlayan, kendi değerini bilen ve varlığını en güzel şekilde devam ettiren bir bireyim. O olmadan varlığımdan bir şey kaybetmem. Bu hayatta mutluluğumun yegane sebebi de o değil.  O sadece hayatı birlikte paylaşmak istediğim, hayatın keyfine birlikte varmak istediğim insan.

Sizde karşınızdakini bu duygularla kabullenebiliyorsanız  “SEN AŞIKSIN ARKADAŞ “ .

Nazım Hikmet  ne güzel söylemiş. “BEN SENSİZ DE YAŞARIM; AMA SENİNLE BİR BAŞKA YAŞARIM “ diyebilmektir AŞK.

Haber Ara