Dolar

32,3223

Euro

35,0757

Altın

2.281,81

Bist

9.007,88

Aşık Veysel kimdir?

Yazdığı şiirler ve seslendirdiği türküler ile birçok kişinin gönlüne taht kuran Aşık Veysel, hayat hikayesi ile de birçok kişi tarafından ilgi odağı olmaktadır. Peki Aşık Veysel kimdir? İşte tüm yönleriyle dillerden düşmeyen türkülerin sahibi Aşık Veysel’in hayat hikayesi…

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-11-30 09:42:32

Aşık Veysel kimdir?

Şair Aşık Veysel tam adıyla Aşık Veysel Şatıroğlu 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğmuştur. 3 çocuklu Gülizar ve Karaca lakaplı Ahmet Bey'in en büyük çocuğu olan Aşık Veysel, iki kız kardeşini dönemin yaygın hastalıklarından olan çiçek hastalığından dolayı kaybetmiştir. Kendisi de henüz yedi yaşındayken yakalandığı bu hastalık sebebiyle iki gözünü kaybederek hayatına bu şekilde devam etmiştir. O dönemi “Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kaydı ve düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözümde çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan “ sözleriyle anlatan Aşık Veysel, ne tür bir zorlukla karşılaştığını bu sözler vasıtasıyla göstermektedir.

Aşık Veysel'in sanat kariyeri ne zaman başladı?

Sanat hayatı babasının kendisine aldığı bağlama ile başlayan Âşık Veysel, birçok şairin türkülerini ezbere çalıp söylemeye başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanışması sanat kariyeri için bir dönüm noktası oldu. Ahmet Bey'in desteğiyle şehir şehir dolaşan Âşık Veysel oldukça itibar kazanmıştır.

Bir dönem köy enstitülerinde müzik öğretmeni olarak çalışan Aşık Veysel'e 1965 yılında alınan bir kararla maaş ödenmiştir. 70'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar, Aşık Veysel'in türkülerini seslendirerek ününü daha da artırdı.

Eserlerinde oldukça sade bir dil kullanan Âşık Veysel, kelimeleri çok ustaca kullanmasıyla da tanınır. Eserlerinde en saf duygulara yer veren Âşık Veysel, eserlerinde yaşama sevinci, tabiat, aşk, hüzün, iyimserlik ve umutsuzluk gibi konuları işlemiştir.

365380

Aşık Veysel ne zaman vefat etti?

Aşık Veysel'in yazmış olduğu şiirler, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında bir araya gelmiştir. 1973 yılında 79 yaşındayken yakalandığı akciğer kanseri sebebiyle hayatını kaybetti. Ölümünden sonra ise yazmış olduğu şiirler Bütün Şiirleri (1984) adıyla tekrar yayınlanmıştır.

Aşık Veysel'in türküleri nelerdir?

Aşık Veysel'de birçok kişi tarafından ezbere bilinen ve birçok ünlü sanatçı tarafından söylenen onlarca türkü bulunmaktadır. Şiirlerinde kullandığı kelimeler ve kurduğu anlamlar türkülerine çok güzel bir derinlik katmıştır. Bugün hala Aşık Veysel seviyesine ulaşmış bir şair yoktur.

Anlatamam Derdimi

Arasam Seni Gül İlen

Atatürk'e Ağıt
Beni Hor Görme

Beş Günlük Dünya
Bir Kökte Uzamış
Birlik Destanı
Çiçekler
Cümle Âlem Senindir
Derdimi Dökersem Derin Dereye
Dost Çevirmiş Yüzünü Benden
Dost Yolunda
Dostlar Beni Hatırlasın
Dün Gece Yar Eşiğinde
Dünya'ya Gelmemde Maksat

Esti Bahar Yeli

Gel Ey Âşık

Gonca Gülün Kokusuna

Gönül Sana Nasihatim

Gözyaşı Armağan

Güzelliğin On Para Etmez

Kahpe Felek

Kara Toprak

Kızılırmak Seni Seni

Küçük Dünyam

Murat

Ne Ötersin Dertli Dertli

Necip

Sazım

Seherin Vaktinde

Sekizinci Ayın Yirmi İkisi

Sen Bir Ceylan Olsan

Sen Varsın

Şu Geniş Dünya'ya

Uzun İnce Bir Yoldayım

Yaz Gelsin

Yıldız (Sivas Ellerinde)

Çırpınıp İçinde Döndüğüm Deniz

Aşık Veysel kimdir kısa bilgi?
Âşık Veysel gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Âşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi.
Aşık Veysel aslında kim?
Asıl adı Veysel Şatıroğlu olan Aşık Veysel, Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde 1894 yılında doğdu. Gülizar Hanım ve Karaca Ahmet çiftinin çocuklarından biri olan Aşık Veysel'in iki kız kardeşi, çiçek hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.
Aşık Veysel Alevimi Sünni mi?
Aşık Veysel, bizim Alevi şairlerimizden. Alevi, yani, soy bakımından tamamen Türk, din bakımından Müslüman olan bir söz ve saz ustası.
Aşık Veysel kime aşık?
Gülizar Aşık Veysel'i çok seviyordu, Esma ile olan anılarını bilse de hiçbir zaman kıskançlık yapmamış, Esma'nın kendisine bile iyi davranmıştı. Gülizar'ın Esma hakkında kötü konuştuğunu hiç duyan olmamıştı. Veysel'den 7 çocuğu olmuştu.

Haber Ara