Dolar

32,5202

Euro

34,7316

Altın

2.488,50

Bist

9.524,59

Arzın kapısı Kudüs

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Kağıthane Belediyesi Kültür Sanat Programları kapsamında Sultan Selim Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla buluştu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-02 13:11:04

Arzın kapısı Kudüs

Kağıthane Belediyesi kültür-sanat programları kapsamında tarihçi yazar Talha Uğurluel'i konuk etti. Sultan Selim Kültür Merkezinde gerçekleştirilen söyleşide slaytlarla adeta vatandaşlara bir Kudüs turu yaşatan Uğurluel önemli açıklamalarda da bulundu. 

Kudüs'ün Müslamanlar tarafından yalnız bırakıldığını ve yeteri kadar önemsenmediğini belirten Talha Uğurluel; "Mescid-i Aksa avlusu Allahu Teâlâ'nın dünya üzerinde kendisine ayırdığı en özel, en önemli mekanlardan bir tanesi ve burası bir asırdır adeta kapalı bir kutu, insanların zihninden silinmeye çalışılıyor. İnsanlarda buraya yeteri kadar önem göstermiyor. Mescid-i Aksa avlusunun içinde orada birçok medrese var, hankâh var. Bütün medreseler Filistinlilerin evi olmuş, bütün hankâhlarda Ürdünlülerin bürosu olmuş'' dedi.

aaa_46

Peygamber efendimizin hadislerinde Kudüs'ü; “Yeryüzünde sadece üç yere Allah rızası için gidilir: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa” diyerek övdüğü bir yer olduğunu belirten Uğurluel; "İnsanlarımız Mescid-i Aksa dendiğinde sadece bir yapıdan bahsedildiğini sanır. Halbuki Kur'an-ı Kerim'in bize anlattığı Mescid-i Aksa alelade bir bina değil, Allahu Teala'nın kıymet verdiği bir toprak parçasıdır'' dedi.

"YAPILAN HER İBADETİN 1'E BİN SEVAP VAR"

Mescid-i Haram'da yapılan her bir ibadetin sevabı yüz bin ile,Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'da yapılan ibadetin sevabı ise bin ile çarpılmaktadır diyen Uğurluel; ” Mescid-i Aksa'dan içeri girdiğimiz vakit bizi dikdörtgen bir arazi karşılar. Etrafı bir taraftan şehir surları diğer taraftan Memlük medreseleri ile çevirilidir. İçeride son derece kıymetli bir eser daha vardır. Kubbetü's Sahra, yani Kaya Kubbesi, Kubbeden ziyade kayanın kendisi son derece kıymetlidir. AllahuTeala yeryüzünü yaratmaya bu kayadan başlamıştır. Birçok peygamber bu kayaya yüz sürmüş, altında ve üstünde kurbanlar kesmiş, ibadet etmiş daha önemlisi Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu kayanın üzerinde Miraç'a yükselmiştir. Beytü'lMakdis, Mukaddes Ev anlamına geliyor. Hz. Süleyman'ın mabedini buraya inşa ettiğini biliyoruz. AllahuTeala'nın kutsal saydığı bu yer ve yapılar bire bin sevabın olduğu alandır. Kuran-ı Kerim bu kutsal alandan Mescid-i Aksa olarak bahseder, yani Uzak Mescid'dir. Bu adla anılmasının sebebi ise Kabe'ye uzak olmasıdır. AllahuTeala yeryüzünde Kabe'nin kapladığı alan ile Mescid-i Aksa'nın kapladığı alanı kutsal saymıştı'' dedi.

a_3

"BİR KEZ DE KUDÜS'E GİDİN"

Mescid-i Aksa'nın, Kabe'den sonra en değerli ikinci toprak parçası olduğunun altını çizen Uğurluel; "Bazen insanlar bana ayda bir Umre'ye gittiklerini söylüyorlar ben de onlara diyorum ki ayda bir Umre'ye gideceğine bir kere de Kudüs'e git. Orası yalnız bırakılmış, kimse yok, kalabalık yok sessiz sakin ve sizin sahip çıkmanızı bekliyor'' dedi.

Oradaki siyasi, politik durumdan ve güvenlik endişesinden dolayı insanların gitmekten kaçınabileceğini belirten Uğurluel,"Evet bir çok noktada İsrail askerleri görebilirsiniz ama siz Türk pasaportunuzu gösterdiğinizde orada her kapı size kolaylıkla açılır" dedi.

"HİTLER YAHUDİLERİ BİR ARAYA TOPLAMAK İÇİN OLUŞTURLMUŞ BİR PROJEYDİ"

Çok fazla komplo teorilerine inanmadığını ancak Adolf Hitler'in, Yahudileri bir araya toplayabilmek için oluşturulmuş bir proje olduğunu aktaran Uğurluel, "Ben komplo teorilerine hiç inanmam ama bizim ömrümüz yetecek ve göreceksiniz ki Hitler'in bir proje olduğu ortaya çıkacak. O dönem Avrupa'da, özellikle Polonya'da yaşayan zengin Yahudiler topraklarını terk etmemek için direniyorlardı. Sonuçta adam zengin orada işi var belki bankası var niye bırakıp gitsin, bu yüzden onları zorla bir araya toplamak gerekti ve bu iş de Hitler aracılığıyla yapıldı. 2. Dünya savaşında fakir Yahudiler ölürken zengin olanlar bir araya toplanarak İsrail kuruldu. Bu gerçek ortaya çıkacak ve hepimiz göreceğiz" dedi. 

 

Haber Ara