Dolar

32,5877

Euro

34,8539

Altın

2.496,12

Bist

9.657,76

Arnavutluk'ta sular altında kalan tarih: Kurşunlu Cami

Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra kentinde bulunan tarihi Osmanlı camiisi Buşatlı Mehmet Paşa/Kurşunlu Camii sular altında restorasyon bekliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-15 17:25:25

Arnavutluk'ta sular altında kalan tarih: Kurşunlu Cami

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Geride bıraktığımız yıllarda dönemin Osmanlı paşalarından Buşatlı Mehmet Paşa tarafından 1773-1774 yıllarında kente hakim bir tepede bulunan Rozafa Kalesi ile Drin Nehri arasında inşa ettirilen İşkodra'daki Osmanlı camiisi Buşatlı Mehmet Paşa/Kurşunlu Camii sular altında kalması sebebiyle tekrar gündemde.

SULAR ALTINDA RESTORASYON BEKLİYOR

Kurşunlu Cami, eskiden yerleşim yerlerinin ortasında bulunurken şimdi etrafını sular basmış durumda. Caminin bu hale gelmesinin sebebinin ise bölge yönetiminin tarım arazileri sebebiyle sulama amaçlı kanal açılmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

1_131

8_11

Tarihi eser olan fakat gerekli önem gösterilmemesi sebebiyle sular altında kalan caminin bulunduğu konum itibarıyla yoğun yağışların olduğu dönemlerde sular altında kaldığı da biliniyor. 20 yıldır bu durumu her yoğun yağışta yaşayan camii 2015'te gündeme gelmiş ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edileceği belirtilmişti.

TİKA'nın o dönemde Tiran Koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Birol Çetin yaptığı açıklamada proje kapsamında caminin yükseltilmesinin ya da yerinin değiştirilmesinin de söz konusu olabileceğini söylemişti.

7_17

3_94

KOMÜNİZM DÖNEMİNDEN KURTULAN TEK CAMİİ

Kurşunu camii, komunizm dönemindeki yıkımdan kurtulan tek cami olan Kurşunlu camii olma özelliği taşıyor. Arnavutluk'ta, komünist rejim döneminde ülkede dinin yasaklanmasıyla çok sayıda ibadethane kapatılmış, birçoğu yıkılmıştı. Ayakta kalmayı başaran nadir eserlerden biri olan Kurşunlu Camisi de o dönemde depo olarak kullanıldı.Komünist rejimin sona ermesinin ardından 1990 yılında ilk Cuma namazı da ülkedeki İslam'ın simgesi olarak gösterilen Kurşunlu Camisi'nde kılındı.

4_69

MEHMED ASAF PAŞA

Araştırmacı Yazar Müfid Yüksel'in aktardığı bilgilere göre camiiye adını veren Mehmed Paşa, Venedik'ten kalma Boçatlı hanedanından Gazi Mehmed Paşa'nın oğullarından Mustafa Paşa'nın oğlu Mehmed Asaf Paşa. Dersaadet'e getirtilerek Enderun-ı Hümâyûn'da terbiye edilen, ardından silahşör olan bir isim. Ohri mutasarrıflığına gönderildiği belirtilen Mehmed Asaf Paşa'nın III. Selim devrinden sonra vefat ettiği ve meşhur İşkodralı Mustafa Paşa'nın babası olduğu biliniyor.

Camiide bulunan bir kitabe:

6_28

صاحب الخيرات و الحسنات محمد پاشا
‎بنا ايلديغی جامع شريفڭ تاريخ سنه ١١٨٣
‎جامع شريفڭ متولّيسی چلبی محمود
‎ديدی تعميرڭ تاريخ سنه ١٢٨٠

‎Sâhibu'l-hayrât ve'l-hasenât Mehmed paşa
‎Binâ eylediği câmi-i şerîfin târih(i) sene 1183
‎Câmi-i şerîfin mütevellisi Çelebî Mahmud
‎Dedi ta'mîrin târihi sene 1280

DKcxC3iXcAMXAbJ

DKcy-2wXoAETplI

Haber Ara