Dolar

32,3644

Euro

34,9636

Altın

2.325,50

Bist

9.079,97

Arnavutluk Başbakanı Rama: Karantina’yı ilk keşfeden kişi İbn-i Sina

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, karantinayı ilk keşfeden kişinin Müslüman tıp araştırmacısı İbn-i Sina olduğunu söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-12 16:41:29

Arnavutluk Başbakanı Rama: Karantina’yı ilk keşfeden kişi İbn-i Sina

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, karantinayı ilk keşfeden kişinin Müslüman tıp araştırmacısı İbn-i Sina olduğunu söyledi.

Başbakan Rama, Müslüman tıp araştırmacısı İbn-i Sina'nın (980-1037) bazı hastalıkların mikroorganizmalar tarafından yayıldığından şüphelendiğini yazdı.

İbn-i Sina'nın, insandan insana geçen enfeksiyonu önlemek için, 40 gün boyunca insanları tamamen izole etme yöntemini icat ettiğini belirten Arnavutluk Başbakanı Rama, bu yönteme “Erbain (kırk)” adını verdiğini söyledi.

Venedik tüccarlarının da, İbn-i Sina'nın başarılı yöntemini duyarak, bu yöntemin İtalya'da da uygulamasına vesile olduklarını belirten Başbakan Rama, İtalyanların ise karantinayı, “quarantena” dediklerini anımsatarak, “Karantina” isminin ve uygulamasının Avrupa'da ilk uygulandığı yer İtalya olmuştur” dedi.

Başbakan Rama, Kur'an-ı Kerim'den, “Her kim bir canı kurtarırsa, bütün insanları kurtarmış gibi olur.” (Maide suresi 32) ayetini örnek vererek, “Bugün bile İbn-i Sina'nın yöntemi binlerce değil, belki de milyonlarca hayat kurtarıyor” dedi.

İbn Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyn bin Abdullâh bin Ali bin Sinâ olduğunu belirten Arnavutluk Başbakanı Rama, Batı'da aynı zamanda isminin Latince versiyonu olan ‘Avicenna' (Bilginlerin Hükümdarı) olarak bildiğini de söyledi.

Ekran Resmi 2020-04-12 16.46.17

Öte yandan İtalya'dan gelen bir kişide koronavirüs tespit edilmesinin ardından yurt içi seyahati de yasaklayan Arnavutluk hükümeti, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla 30 gün süreyle "doğal felaket durumu" ilan edildiğini duyurdu.

 

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara