Dolar

32,5578

Euro

35,0106

Altın

2.438,00

Bist

9.766,13

Arjantin

Arjantin, Güney Amerika kıtasında yer alır ve ülkenin başkenti Buenos Aires' dir.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-17 14:08:41

Arjantin

Arjantin, Güney Amerika kıtasında yer alır ve ülkenin başkenti Buenos Aires' dir. And Dağları ve Atlas Okyanusu arasında yer alan bir devlettir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 2.791.810 kilometrekaredir. Aynı zamanda kıyı uzunluğu 4989 km'dir.

DÖRT SINIR KOMŞUSU

Arjantin ülkesinin nüfusu 2001 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre 36.260.130 kişidir. Sınır komşuları Şili, Bolivya, Brezilya ve Uruguay' dır.

EN BÜYÜK TOPRAĞA SAHİP ÜLKELER ARASINDA

Sahip olduğu toprak parçası ile Güney Amerika kıtasının en büyük toprak parçasına sahip olan ülkeler arasında yer almaktadır.

ÜLKENİN ŞEKLİ KAREYİ ANDIRIR

Kuzeyden güneye doğru inildikçe daraldığı için şekli uzun bir kareye benzer. Arjantin ülkesinin belirgin özellikleri arasında yüzey şekilleri de bulunur. Doğu tarafta bulunan ovalar ile Batı kısımdaki dağlar arasında tezatlık vardır. Arjantin ülkesinin en yüksek bölgesi Aconcagua Dağ'dır. 6959 metre yüksekliğe sahip olan bu dağ hem Batı hem de Güney yarımkürenin en yüksek noktası olarak bilinir.

İKLİM DEĞİŞKENDİR

Ülkenin okyanus kısmı nemli olurken sıcaklıklar buna rağmen çok yüksek seviye de değildir. Kuzey uçta ise hava sıcak olmasına rağmen yağış alır.  Bu durumdan dolayı ülkenin toprağı verimlidir. Ürün çeşitliği bir hayli fazla olurken çay üretimi de yapılmaktadır. Arjantin ülkesinde ağaçlık alan çok fazla bulunmadığı için ormanlık alanlar kısıtlıdır. Daha çok çayırlar ve dikenli çalılar boy gösterir.

 EKONOMİ SANAYİYE DAYANIR

Ekonomisi sanayiye de dayanmaktadır. Özellikle su enerjisi tesisleri ile karşılaşma ihtimaliniz daha yüksektir. Ayrıca uranyum madeni de çıkarılır ve bölgede petrol aramaları aktif hale gelmiştir.

Haber Ara