Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

Arjantin'in 'akbaba fonları' ile başı belada

Arjantin, 'akbaba fonları' olarak da nitelenen ülke borçlarının ödenmesi konusunda anlaşmaya yanaşmayan kreditörlerle yeniden masaya oturuyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-22 04:41:43

Arjantin'in 'akbaba fonları' ile başı belada

Arjantin'in 2001 krizinden sonra ülkenin geçtiği zor süreçte tahvilleri ucuza alan ve borcun yeniden yapılandırma çabalarına da yanaşmayan "akbaba fonları"yla ocak ayında yeniden müzakerelere başlayacağı bildirildi.

Arjantin Maliye Bakanı Luis Caputo, sürecin gözlenmesi için mahkeme tarafından ara bulucu olarak atanan New York hakimi Daniel Pollack ile ikinci bir toplantı gerçekleştirdi.

New York'taki toplantı sonrasında bir açıklama yapan Pollack, Caputo ve Arjantin Bakanlar Kurulu Başkan Vekili Mairo Quintana ile ofisinde bir saat görüştüklerini belirtti.

Pollack, ocak ayının ikinci haftasında Caputo ve Quintana'nın yeniden New York'a gelerek tahvil sahibi kreditörlerle müzakerelere başlamayı kabul ettiğini ifade etti.

Ülke, 2001 yılındaki 95 milyar dolarlık borcunun temerrüte düşmesi sonrasında, serbest yatırım fonları karşısında 10 yılı bulan bir dava süreciyle yüzleşmek durumunda kaldı. 2001 krizinden sonra ülkenin geçtiği zor süreçte tahvilleri ucuza alan ve borcun yeniden yapılandırma çabalarına da yanaşmayan bu fonlar, Arjantin yönetimi tarafından ülkenin borç sorunundan faydalanmakla suçlanıyordu.

Macri'nin zaferiyle sonuçlanan 22 Kasım seçimleri öncesinde ekonomi çevreleri de Macri'nin, Wall Street'in favorisi ve serbest yatırım fonları ile uzlaşmaya en yakın isim olduğunu belirtiyordu.

Macri'nin, yatırımcıları pek de memnun etmeyen eski Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in ekonomi politikalarına karşı reformcu tavrı bu algıyı güçlendiriyordu.

Ekonomistler bu çözülemeyen borç sorununun nedenini yüksek enflasyon, nakit rezervlerin reddi ve ekonomik büyüme yetersizliği sonrası Arjantin'i küresel ekonominin dışına itmesi olarak açıklıyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara