Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

Arjantin'de Amerikan üssüne protesto

Arjantin'de bulunan çeşitli gruplar, Amerika'nın Neuquen’de kuracağı askeri üssünü protesto etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-13 15:18:15

Arjantin'de Amerikan üssüne protesto

Arjantin'de politik partiler, sosyal örgütlenmeler, insan hakları grupları ve Kızılderili halkın devamı olan Mapuçeler bir Amerikan üssünün inşa edileceği alana karavanla ilerleyerek Arjantin'in toprak bütünlüğüne saygı talep ettiler.

“ADI İNSANİ, KENDİSİ ASKERİ…”

Amerika tarafından Neuquen'de kurulacak olan bir “insani yardım” üssünün protesto edildiği belirtildi. “Neuquen'de yankee üssüne hayır” sloganıyla hareket eden 60'dan fazla örgütün temsilcisinin Salı günü üssün inşa edileceği yere yürüdükleri belirtildi. Örgütler yerel ve ulusal hükümetten “askeri üs” olarak adlandırdıkları üssün inşasının durdurulmasını ve toprak bütünlüğünün desteklenmesini talep etti.

Amerikan üssünün adının ise hükümet yetkilileri tarafından “Acil Harekat Komitesi” ve “Sivil savunma” için yeni bir büro olduğu duyuruldu. Meclis üyesi Francisco Baggio'nun aktardığına göre inşaat Amerika güney komutası tarafından masrafları karşılanacak ve “bütün petrol rezervlerine yakın” şekilde şehir civarında faaliyete geçecek.

“ÜSSÜN KURULDUĞU YERDE İNSANİ YARDIMA İHTİYAÇ YOK

60 örgütlenme tarafından imzalanan belgede ise “Üsse askeri üs demekten kaçınıldığı için insani üs dendiği ve Arjantin Kongresi'nin onayının gerektiği belirtildi. ”Ayrıca, “Bizi doğal afetlerden korumak istiyorlarsa bu üssün volkanik patlamalar veya deprem bölgesi olmayan Neuquen bölgesine kurulmaması gerekir” ifadelerine yer verildi.

Mapuçe lideri Jorge Nahual ise konu hakkında “Harekete geçmeliyiz. Kritik bir dönemden geçiyoruz ve daha kötüsü geliyor. Bu insanlık dışı kapitalistlerin yağması şimdi hükümetin onayını ve desteğini de arkasına aldı” diye konuştu.

PATAGONYA DOĞAL KAYNAK CENNETİ

Nahual, “Üs Amerikan askeriyesinin stratejik istihbaratını yerine getirmek için kurulacak ve kendi şirketlerinin menfaatlerini korumak için yapılacak. Patagonya bitmez tükenmez bir doğal kaynak ve bu doğal kaynakları sömüren şirketler de Amerika'dan. İşte bunu korumak için buradalar” diye sözlerine ekledi.

Haber Ara