Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

Arıları öldüren şahsa hapis cezası

Avusturyalı üzüm yetiştiricisi arı ölümlerine sebebiyet verme suçlamasıyla hapse mahkum oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-27 14:02:14

Arıları öldüren şahsa hapis cezası

Avusturyalı bir üzüm yetiştiricisi dört ayı şartlı tahliye olmaksızın bir yıllık hapis cezasına mahkum edildi. 20.000 euro para cezasına da çarptırılan üreticinin kullandığı böcek ilacı dolayısıyla çevredeki arıların mlümüne neden olduğu iddia ediliyor.

KLOROPRIFOS ADLI İLAÇ ARILARIN ÖLÜMĞÜNE NEDEN OLDU

47 yaşındaki adı açıklanmayan üreticinin kloropirifos adlı güçlü bir böcek öldürücü ilacı Carinthia bölgesindeki Lavanttal semtinde ağaçlarında kullandığı öne sürüldü. İlacın kullanıldığı sürede ise arıların halen çiçekli olan ağaçlara gelmeye devam ettiği ifade edildi. İddiaya göre iki ayrı arıcıya ait 50'den fazla arı kolonisi yok oldu.

Klagenfurt'taki mahkeme ise üzüm yetiştiricisini “özellikle çevreye zarar vermekten” suçlu bularak, deneyimine ve kendi sahasında diğer insanları yetiştirmesine de işaret ederek ilaçlama eyleminin sonuçlarını bildiğine delil gösterdi.

NEONICOTIONID AİLESİNDEN İLAÇLAR YASAKLANDI

Mahkeme tarafından kararın caydırıcı olacağının umulduğu dile getirilirken diğerleri için de “böcek ilaçlarının kullanımının çevre ve ekonomi arasında bir denge ile kullanılması” konusunda hatırlatıcı olacağı belirtildi.

Öte yandan böcek ilaçlarının yaygın kullanımının polen yayan arılar ve diğer böceklerin ölümlerindeki hızlı artışa yol açması kınandı. Nisan ayında Avrupa tarafından arı popülasyonunun ölümüne neden olan “neonicotinoid” ailesinden belirli ilaçların kullanımı yasadışı ilan edildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara