Dolar

32,3781

Euro

35,0346

Altın

2.326,48

Bist

9.142,40

Ari Folman kimdir ?

İsrailli yönetmen Ari Folman. Ari Folman kimdir? İşte Ari Folman'ın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-30 18:47:38

Ari Folman kimdir ?

Ari Folman Nazi Almanyası döneminde, işgal edilen sınırlar içerisindeki yaklaşık altı milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde katledildikleri soykırımdan kurtulan bir ailenin çocuğu olarak 17 Aralık 1962 yılında Hayfa'da doğdu.

Henüz 19 yaşında İsrail Ordusu'nda görev alan Folman,  1991 yılında Ori Sivan ile birlikte Sha'anan Si kısa belgeselini çekti. 1996 yılında yine  Ori Sivan ile birlikte Saint Clara filmine imza atan Folman bu fillmle Ophir Ödülleri'nde en iyi yönetmen 
Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali
 jüri özel ödüllerini kazandı. Ardından 2001 yılında Made in Israel filmini çekti. 

2008'de çekilen ve yönetmenliğini üstlendiği Beşir'le Vals adlı filmde; askerlik yaptığı dönemle aynı zamana denk gelen 1982'deki Sabra ve Şatilla Katliamı'yla ilgili anılarına yer verdi.

Filmde, ilk başta geçmişe dair hiçbir anısını hatırlamadığının farkına varan Folman, savaş anılarının tekrar geri gelmesini sağlamak için tedavi gördüğü anlatılıyor. Bu tedavinin yanı sıra Beyrut'taki katliamlarla ilgili eski arkadaşlarıyla yaptığı konuşmalar da filmde yer almaktadır.

Folman Beşir'le Vals filmiyle Ophir Ödülleri'nde en iyi yönetmen ve  en iyi senaryo, en iyi yabancı dilde Altın Küre Ödülü, Amerikan Yönetmenler Birliği'nde en başarılı belgesel film yönetimi, Amerikan Yazarlar Birliği en iyi belgesel film senaryosu ödülllerini kazandı. 

 

Folman kendisi gibi bir yönetmen olan eşi Anat Asulin ile birlikte Tel-Aviv'de yaşıyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara