Dolar

32,3643

Euro

34,9648

Altın

2.325,47

Bist

9.079,97

Araştırma: Acı biber yemek yaşamı uzatıyor

Çin, İtalya, İran ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde yarım milyon kişinin sağlık kayıtlarına bakan araştırmaya göre, acı biber yiyenlerin tüm nedenlere bağlı ölüm riskini yüzde 25 azalttığı bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-12 09:55:33

Araştırma: Acı biber yemek yaşamı uzatıyor

Yeni bir araştırmaya göre acı biber yemek, hayatınızı uzatabilir. Çin, İtalya, İran ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde yarım milyon kişinin sağlık kayıtlarına bakan araştırmaya göre, acı biber yiyenlerin tüm nedenlere bağlı ölüm riskini yüzde 25 azalttığı bulundu.

Çalışma Cleveland, Ohio'daki Cleveland Clinic'in Kalp, Vasküler ve Toraks Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi. Bu çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Bo Xu, BBC'ye şunları söyledi: "Bizim çalışmamız, tam olarak hangi tür acı biber, alım şekli ve miktarı ve sıklığı gibi soruları cevaplayacak güçte değil, çünkü bu çalışmalar arasındaki değişen noktadır. Doğru ve tutarlı olan şey, kapsaisin olarak bilinen bir kimyasal olan ve acı biberde bulunan aktif bileşenin muhtemelen birçok potansiyel sağlık yararına aracılık ettiği."

Çalışma ayrıca, acı biberi nadiren ya da hiç yemeyen bireylere kıyasla, acı biber yiyenlerin kardiyovasküler ölümlerde yüzde 26, kanser ölümlerinde yüzde 23 ve tüm nedenlere bağlı ölüm oranında yüzde 25 görece azalma olduğunu buldu.
 
Önceki çalışmalar, kapsaisinin, kanseri önlemeye yardımcı olan anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu bulmuş, araştırmacılar ayrıca acı biber yemenin kalp hastalığından ölme riskinin daha düşük olduğunu bulmuşlardı.

Gereğinden fazla yemek sakıncalı

Bununla birlikte, 4.500'den fazla kişiyle yapılan bir araştırma ise, günde 50 gramdan fazla acı biber yiyenlerin hafıza kaybından iki kat daha fazla şikâyet ettiğini buldu.
 
Dr. Xu: "Daha önce yayınlanan bu çalışmalarda, düzenli olarak acı biber tüketiminin tüm nedenlere bağlı, KVH ve kanser ölümlerinde genel bir risk azaltma ile ilişkili olduğunu bulduğumuzda şaşırdık. Bu, diyet faktörlerinin genel sağlıkta önemli bir rol oynayabileceğini vurgulamaktadır. Bulgularımızı açıklayabilecek kesin nedenler ve mekanizmalar şu anda bilinmemektedir. Bu nedenle, daha fazla acı biber yemenin yaşamı uzatabileceğini ve özellikle kardiyovasküler faktörler veya kanserden ölümleri azaltabileceğini kesin olarak söylemek imkansızdır. Daha fazla araştırma, özellikle kanıt, randomize kontrollü çalışmalardan elde edilen bu ön bulguları doğrulamak için gereklidir" dedi.

Kaynak: Newsweek

 
 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara