Dolar

32,5176

Euro

34,7909

Altın

2.420,62

Bist

9.748,45

Arap ülkeleri göçmenleri karşılamak istemiyor

Dört Arap ülkesi Avrupa’nın mülteciler için geri gönderme merkezleri oluşturma projesinde, kabul merkezlerine ev sahipliği yapmayı reddetti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-02 13:20:35

Arap ülkeleri göçmenleri karşılamak istemiyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Mısır son Avrupa Birliği zirvesinde bloktaki gerilimi azaltmak için uzlaşmaya varılan fikri reddederken, Alman Başbakan Angela Merkel'in mültecilerin kendi anavatanlarındaki durumun iyileştirilmesine yönelik eğilimini övdü. Arnavutluk, Fas, Tunus ve Cezayir ise kendi topraklarında mülteciler için tahliye merkezleri kurulmasına karşı çıktı.

Mısır parlamento söcüsü Ali Abd al-Aal 28 Haziran'da Avrupa Birliği zirvesinde varılan kabul merkezleri kararının kendi topraklarında kurulmasını reddetti.

Alman Gazetesi Die Welt'e konuşan ve 2014 Mısır Anayasası'nın ortak yazarlarından olan Abd Al-Aal, "Avrupa Birliği'nin göçmenler için kabul merkezleri Mısır'da kanun ve anayasayı ihall edecektir. Mısır kanunları genel olarak mülteci kampları kurulmasına izin vermez” dedi.

Devlet Başkanı Abdel Fattah al-Sisi'den sonra ülkede ikinci adam konumunda olan Abd Al-Aal, yasal göçmenlerin Mısır'da istedikleri herhangi bir yerde kalabilecekleri ancak belirli merkezlerde kalmaya zorlanamayacaklarını dile getirdi. Ayrıca Mısır anayasasının Mısır'da yerleşim izni olan göçmenleri Avrupa'dan sığınma izni yoksa sınır dışı etmeye olanak vermediğini de ifade etti.

Ülkesinin halen Suriye, Irak, Yemen, Filistin, Sudan, Somali ve diğer ülkelerden 10 milyon göçmeni kabul ettiğini belirtti. Bu durumun bütün mültecilere sağlık ve eğitim imkanı tanındığında Mısır bütçesine yük olacağı aktarıldı.

"KAPASİTEMİZ ZATEN DOLU"

Abd Al-Aal, “Şu anda kapasitemiz zaten tam dolu. Bu nedenle Mısır'ın Almanya ve Avrupa Birliği'nden destek alması önemlidir” diye ekledi.

Alman yayın organı Deutsche Welle'ye göre Arnavutluk, Fas, Tunus ve Cezayir liderleri de Avrupa'ya geçmek üzere topraklarına gelen mültecilere kabul merkezleri kurulması kararını reddetti.

Haber Ara