Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Arap sokağındaki ikinci “one minute” kimleri rahatsız etti?

İsmail Yaşa 'İkinci 'one minute' ' kimi rahatsız etti? başlıklı yazısında bölgede yaşanan gelişmelerin analizini yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-25 12:41:42

Arap sokağındaki ikinci “one minute” kimleri rahatsız etti?

İsmail Yaşa, Diriliş Postası'nda kaleme aldığı yazısında Kuveyt Parlamentosu Başkanı Merzuk El-Ğanim'in İsrail'e yönelik ithamlarını ikinci "one minute" çıkışına benzetti. Yaşa, yazısında bu çıkıştan memnun kalmayan kesime, değişen Arap-İsrail ilişkilerine, Katar krizine, Tillerson'un açıklamalarına, Körfez ülkelerinin kendi iç ilişkilerine yer verdi.  

İsmail Yaşa'nın o yazısı;

SUUDİ ARABİSTAN ve BAE KATAR'A BOYUN EĞDİRDİREBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Suudi Arabistan gazetelerinden Ukaz, geçenlerde Körfez İşbirliği Konseyi'nin Aralık ayında Kuveyt'te yapılması gereken zirvenin altı ay erteleneceğini yazdı. KİK'in bu yılki zirvesinin Amerika'da yapılacağını ve Trump'ın Körfez ülkeleri liderlerini Davos'a çağıracağını öne sürenler oldu. Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'la görüştükten sonra Katar'a geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, pazar günü Doha'da yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın krizi sona erdirmek için Katar'la görüşmeye henüz hazır olmadığını söyledi. Tillerson'un bu açıklaması sürpriz olmadı. Çünkü Riyad-Abu Dabi ekseni, krizin patlak vermesi üzerinden aylar geçmesine rağmen hâlâ Katar'a boyun eğdirmek istiyor ve bunu başarabileceğine inanıyor.

KUVEYT EMİRİ'NİN RAHATSIZLIĞI

Bu belirsizlik arasında Kuveyt Emiri Sabah El-Ahmed Es-Sabah, dün hem krizle hem de KİK'in geleceğiyle ilgili uyarılarda bulundu. Katar krizinin ümit ettiklerinin aksine daha da büyüyebileceğini, bölgesel ve uluslararası sonuçlarının Körfez ülkelerine zarar verebileceğini belirten Es-Sabah, KİK'in çökmesinin Araplar'ın son işbirliği kalelerinin çökmesi anlamına geleceğini söyledi.

İSRAİL DESTEĞİNİ ALMAK İSTEYEN YALNIZCA BARZANİ DEĞİL

Kuveyt Emiri'nin uyarıları ve korkuları boşuna değil. Bölgede ok yaydan çoktan çıktı. Yaşananlar basit gelişmeler değil. Büyük bir savruluşun ve ardından gelecek köklü değişimlerin ayak sesleri. İsrail'in desteğini alarak bölgenin yeniden dizaynında rol kapmak isteyen sadece Barzani değil.

İSRAİLLİ HEYETİ KUVEYT PARLAMENTOSU'NDAN KOVMUŞTU

Kuveyt Parlamentosu Başkanı Merzuk El-Ğanim, geçenlerde Rusya'nın Petersburg kentinde düzenlenen Uluslararası Parlamentolar Birliği toplantısında “işgalci ve çocuk katili” olarak nitelediği İsrail heyetinden salonu terk etmesini istemiş ve İsrail heyetinin en tehlikeli terör türlerini temsil ettiğini söylemişti.



ARAP SOKAĞI'NIN İKİNCİ "ONE MINUTE"I

Arap ülkelerinin Tel Aviv'le ilişkileri geliştirme yönünde hızlı adımlarla ilerlediği bir dönemde gelen bu çıkış Arap sokağında adeta ikinci bir “one minute” olayı gibi coşkuyla karşılandı. El-Ğanim'in İsrail hakkındaki sözlerinden de en çok “Arap Siyonistler” adı verilen kesim rahatsız oldu.

SUUDİ ASILLI İNGİLİZ UMEYR'İN GÜLEN ZİYARETİ

Müslüman Kardeşler başta olmak üzere tüm İslami hareketlere düşman olan söz konusu kesimin önde gelen isimlerinden biri de Suudi Arabistan asıllı İngiliz vatandaşı Osman El-Umeyr. Geçenlerde Pensilvanya'da terör örgütü lideri Fetullah Gülen'i ziyaret eden El-Umeyr, Kuveyt Parlamentosu Başkanı'nın İsrail ile ilgili sözlerini eleştirdi. El-Umeyr, daha da ileri giderek Türkiye düşmanlığını da işin içine kattı.

İSRAİL'İ AKLAMAYA ÇALIŞTI

“Çocukları öldürmek, terör yapmak ve insan haklarını ihlal etmek İran, Suriye ve Türkiye gibi bazı komşularımızın da ortak özelliği” diyerek İsrail'i aklamaya çalıştı. Önümüzdeki dönemde muhtemelen bu iki zihniyetin sık sık karşı karşıya geldiğini göreceğiz…

Haber Ara