Dolar

32,5431

Euro

34,8976

Altın

2.427,76

Bist

9.690,91

Arap rejimleri, nasıl bir ölüm makinesine dönüştü?

Orta Doğu’daki gelişmelere yönelik haber ve analizlerle tanınan Londra merkezli Middle East Eye web sitesinde, Khalil Anani tarafından kaleme alınan, “Arap rejimleri nasıl bir ölüm makinesine dönüştü?” başlıklı analiz haberde, Arap rejimlerinin iktidara sahip olmak için, kendi haklarına onlarca yıl boyunca sayısız suç işlediğine dikkat çekti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-30 13:41:12

Arap rejimleri, nasıl bir ölüm makinesine dönüştü?

Orta Doğu'daki gelişmelere yönelik haber ve analizlerle tanınan Londra merkezli Middle East Eye Web sitesinde, Khalil Anani tarafından kaleme alınan, “Arap rejimleri nasıl bir ölüm makinesine dönüştü?” başlıklı analiz haberde, Arap rejimlerinin iktidara sahip olmak için, kendi haklarına onlarca yıl boyunca sayısız suç işlediğine dikkat çekti.

Arap dünyasındaki baskı kurbanlarının sayısı, modern Arap devletlerinin bir asır öncesindeki kuruluşundan bu yana savaştıkları tüm yabancı çatışmaların sayısını aşıyor.

Bağımsızlık sonrası iktidara gelen Arap rejimlerinin kurbanlarının hızlı bir şekilde artması, Arap devletinin meşruiyet kisvesi adı altında halkına verdiği şiddetin ölçüsünü ortaya koyuyor. Arap rejimleri, halkına hizmet veren bir yapıdan ölüm makinesine dönüşerek, şiddet yoluyla kanlı eylemlerini yerine getiriyor.

SURİYE'DEN SUDAN'A

buyuk_143

Sadece Suriye'de, on yıldan daha az bir sürede, yarım milyondan fazla insan öldürüldü, çoğu rejim ve bağlı kuruluşları tarafından mahallelere varil bombaları attı. Rejim yüzünden binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yaralandı ve yerinden edildi.
Esed'in terörü, 1980'lerin başında Müslüman Kardeşler'i katletmek için Hama kentini ağır topçularla tahrip eden babası Hafız Esed'i ve amcasını aştı..

Saddam Hüseyin, 1988 Halep kimyasal saldırısı da dahil olmak üzere Irak'ta Şii Müslümanlara ve Kürtlere yönelik katliamlarıyla benzer şekilde hareket etti.

Libya eski lideri Muammer Kaddafi de muhaliflerini katletti: 1996'da Abu Salim Hapishanesi'ndeki rezil katliamda 1.200 kişi hayatını kaybetti.

Cezayir'de, 1990'lı yıllarda yaşanan bir İslami demokratik deneyime karşı askeri darbe tarafından tetiklenen ve “Kara On Yıl ” olarak bilinen iç savaş sırasında on binlerce insan baskı ve çaresizliğin kurbanı oldu.

Cezayir'de on yıl süren kan dökülmesi son zamanlarda Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika tarafından başlatılan ulusal uzlaşma anlaşmasıyla sona erdi.

Sudan'da, eski DevletBaşkanı Ömer El Beşir'in rejimi Darfur'da ve başka yerlerde korkunç katliamlar yaptı ve ülkeyi bölmek ve servetini boşaltmaktan sorumluydu.

Tunus'ta, Habib Burgiba döneminden Zeynel Abidin Bin Ali rejimine dek binlerce kişi gözaltına alındı ve işkence gördü.

buyuk2_57

KADEMELİ CİNAYET EYLEMLERİ

Mısır'da, Cemal Abdünnasır döneminden beri, otoriterlik, bastırma ve işkence yoluyla binlerce insanın öldürülmesinden sorumlu olmuştur. 2013 darbesini izleyen cinayetler, özellikle 1000'den fazla ölümle sonuçlanan Rabia Katliamı, Mısır'ın modern tarihinde en önemlisi olmaya devam ediyor.

Suudi rejimi, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumunda olduğu gibi, krallığın diğer bölgelerinde veya yurtdışında, aktivistleri ve siyasi muhalefeti tasfiye ettiği gibi aynı şeyi yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Fas'ta,1950'lerden günümüze kırsal bölgeler ve şehirlerde protesto gösterileri bastırıldı.

Diktatörlük ve otoriterlik suçları insanlık kadar eski olduğundan, Arap dünyası bu açıdan benzersiz olmayabilir.

Ancak, Arap rejimlerinin, iktidar seçkinlerinin ve yörüngelerinde yer alanların, bağımsızlık sonrası dönemde iktidar hakkına sahip olduğu ve bu iktidarı uygulayabilecekleri iddiaları, halkına karşı işlediği suçlara karşı çıkıyor.

Arap rejimleri on yıllardır ona karşı bir savaş yürüten şiddetli aşırılık yanlısı gruplardan farklı değildir. İslam Devleti gibi gruplar din adına öldürürken, Arap devleti güvenlik, istikrar ve statü savunmak için cinayet işliyor.

Bu aşırılık yanlısı grupların dehşeti geçici olsa da, Arap devletlerinin dehşeti Arap vatandaşlarının günlük rutininin bir parçası olarak ısrar ediyor.

Aslında, Arap dünyasındaki devlet terörü daha sistematik ve görünür hale geldi ve sonunda Arap toplumlarının yıkımına yol açacak.

Arap vatandaşlarının başka hiçbir şeyi kalmadı, barışçıl ve demokratik bir şekilde tahammül etmeye ve savaşmaya devam edeceklerini daha onurlu ve daha az şiddetli bir yaşam için umut ediyorlar.

 

Haber Ara