Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

Arap medyası: Patriotlar neden kaldırıldı?

Arap medyasında Türkiye’den Patriot savunma sisteminin kaldırılmasının nedenlerini yorumlandı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 16:39:00

Arap medyası: Patriotlar neden kaldırıldı?

El Menar haber sitesinde yayımlanan ve Nedal Hammade tarafından yazılan makale, Türkiye'nin Suriye siyasetinin ABD ile olan ilişkilerine yansımalarını ortaya koydu.

İşte o makalenin önemli noktaları:

''- Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler göründüğü gibi değil. Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan, Obama yönetiminin Suriye'nin kuzeyinde bulunan Kürtlere destek vererek bir özerklik kazandırmasından endişeleniyor. ABD bu desteğin benzerini 1990 yılında ikinci körfez savaşından sonra Kuzey Irak'ta bulunan Kürtlere yapmıştı ve Kürtlere yerel bir yönetim kazandırmıştı.

– Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan diplomatik kaynaklar ABD ile Türkiye'nin arasındaki Patriot anlaşmasındaki ayrıntıları ortaya çıkardı. Kaynağa göre ABD Türkiye ile yaptığı müzakereler sırasında Türkiye'nin talep ettiği güvenli bölgeyi tek bir şartla kabul etmişti.Bu şart güvenli bölgenin Tel Abyad'dan 50 kilometre batıda oluşturulmasıydı. Böylelikle Kürt yerleşimli bölgeler coğrafi olarak kesilmeyecek ve etkilenmeyecekti. Ancak Erdoğan o bölgedeki Kürtlerin Arapları kaçak yollarla Türkiye'ye soktuklarını iddia etti ve bu karara karşı çıktı.
– Paris merkezli kaynağın aktardığına göre Türkiye ABD'nin bu isteğini reddettikten sonra ABD Türkiye'de bulunan Patriot Uzun menzilli hava savunma sistemini geri çekerek Türkiye'ye ‚Suriye maceranızda yalnızsınız‘ mesajını verdi.

– Parisli kaynak, Amerika'nın bu kararından sonra Türkiye'nin el Nusra ile işbirliği yaparak ABD'nin eğittiği militanların ele geçirilmesini sağladığını bildirdi. ABD nazarında Türkiye'nin el Nusra ile yaptığı işbirliği gayet açık. Çünkü el Nusra militanları eğit donat militanlarının yerleştiği bölgeyi işgal ederek militanları ve eğit donat komutanını esir aldı. Böylelikle ABD de Türkiye'nin bu girişimine  karşılık olarak Kuzey Suriye'de bulunan Kürtlere destek olma kararı verdi.

– Türkiye de Ahraru Şam'a destek olarak bir daha eğit donat faaliyetinin gerçekleşmemesini hedefliyor. Parisli diplomatik kaynak Katar ve Türkiye'nin defalarca ABD'den el Nusra'nın terör örgütü listesinden kaldırılmasını istedi ancak ABD bu konuya olumlu yaklaşmadı.“

Haber Ara