Dolar

32,3332

Euro

35,1699

Altın

2.245,40

Bist

8.718,11

'Arap diktatörler neden Trump'ın tekrar seçilmesini umuyor?'

Arap Postası’nda yayınlanan analizde, kimi Arap diktatörlerin neden Trump ile çalışmak istediği, Trump’ın Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerini niçin kazanmasını bekledikleri üzerinde duruluyor…

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-24 17:10:28

'Arap diktatörler neden Trump'ın tekrar seçilmesini umuyor?'

Arap Postası'nda yayınlanan analizde, kimi Arap diktatörlerin neden Trump ile çalışmak istediği, Trump'ın Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerini niçin kazanmasını bekledikleri üzerinde duruluyor…

Çeviri-Analiz

Arap diktatörleri neden Trump'ın tekrar seçilmesini umuyor, neden Biden'ın zaferinden korkuyor?

“En sevdiğim diktatör nerede?" ABD Başkanı Donald Trump bu soruyu, geçen yıl G7 zirvesinde aralarında Mısırlı mevkidaşı eski General Abdülfettah el-Sisi'yi beklerken, Trump ile Arap otokratları arasındaki ilişkinin boyutunu gösteren bir komedi gösterisinde sormuştu.

Kuzey Kore'den Kim Jong Un'un kendisini "harika bir lider" olarak tanımlaması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "benden daha iyi biri" demesi, bir milyarderden öte başkan olan birinin dünyanın dört bir yanındaki otokratlardan olumlu şekilde bahsetmesine şaşmamalı.

Öyle ki, Alman DW bir raporuna göre, eski üst düzey ABD yetkilileri bunu "diktatörün kıskançlığı" olarak tanımlıyor.

Trump ile Arap diktatörlerle ilişkisinin sırrı... Onu neden seviyorlar?

--1-77-840x540

ABD dış politikasının aktif rol oynadığı Orta Doğu'da liderlerin yerleştirilmesi ve görevden alınmasında, Trump'ın güçlü liderlere olan düşkünlüğü, özellikle Mısır ve Suudi Arabistan'da insan hakları ihlallerine karşı artan bir hoşgörüye dönüştü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Amr Magdy, “Sisi gibi Arap liderler, basına açıkça saldıran, insan haklarını görmezden gelen ve popülist bir gündemle kurallar koyan bir başkan tarafından yönetilen ABD gibi küresel bir güç görmekten çok memnun. Ve şimdi onu destekliyorlar. "

Mısır için Trump'ın başkanlığa yükselmesi, Kahire'nin Beyaz Saray'da yeniden güçlü bir destekçiye sahip olduğu anlamına geliyordu.

ABD, selefi Barack Obama'nın yönetiminde, 2013 darbesinin ardından Mısır'a askeri yardımı askıya aldığında bu karar, Apache saldırı helikopterlerinin, F-16 uçaklarının ve 250 milyon doların üzerinde teslimatının engellenmesini içeriyordu. Bu kararlar, Washington'dan en büyük ekonomik ve askeri yardım alanlardan birine büyük bir darbe indirdi.

Bunun yerine Trump, Mısır güvenlik hizmetlerinin aktivistleri ve muhalifleri rutin olarak hedef almaya devam ettiği bir dönemde, çoğunluğu askeri ve savunma desteği için olmak üzere 2021'de 1,4 milyar dolarlık "ikili yardım" arayışı da dahil olmak üzere Mısır'a doğrudan yardımı artırmak için harekete geçti.

Magdy, "Kısacası, Trump'ın başka bir dönemdeki zaferi, Sisi gibi otoriter liderler için bir zafer ve insan haklarını ezmek için daha fazla alan tanıma anlamına gelecektir," diyor. Ancak Sisi, Amerikan başkanının neredeyse sınırsız desteğini alan tek Arap otokrat değil.

trump-mbs-1024x682

Önce ABD sonra Suudi Arabistan

Trump, 2016 yılında cumhurbaşkanı olarak göreve başladıktan sonra Suudi Arabistan'ı ülke dışındaki ilk resmi varış noktası haline getirerek Obama dönemindeki ilişkilerde radikal bir değişim gösterdi.

Trump yönetimi ayrıca veliaht prensi, 2018'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden Suudi muhalif Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi zeminine karşı Kongre'nin kendisine karşı harekete geçme çağrılarından da korudu. Üstelik yönetim, Irak'taki acımasız savaşa artan itirazlara rağmen krallığa ve müttefiklerine 8 milyar dolarlık bir silah anlaşması ödedi.

Biden kazanırsa ne olur?

Ancak Trump ABD başkanlık seçimlerini kaybederse ve rakibi, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden kazanırsa, sahada ne kadar değişiklik olacak? Biden daha önce Suudi Arabistan'ı bir "köle" olarak tanımlamış ve ABD'nin Yemen'deki savaşa verdiği desteği sona erdirme sözü vermişti. Ayrıca insan hakları ihlalinde bulunanlara karşı mücadele sözü verdi.

Biden geçen yıl, "İnsan hakları, ilişkimizin sınırlarında değil, dünyayla ilişkimizin merkezinde olmalıdır. Başkan seçilirsem Joe Biden, Suudi Arabistan ve Çin ve vatandaşlarının haklarını ihlal eden her ülke tarafından sorumlu tutulacak."

Bu arada, Washington'daki Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda bir diğer Suudi uzmanı olan Yasemin Faruk, "Suudi Arabistan'ın Biden'ın İran'la daha az çatışmacı politikasına uyum sağlamasını bekliyorum ve ayrıca muhaliflere, özellikle kadın aktivistlere ve Birleşik Krallık sakinlerine yönelik baskısını azaltması gerekecek" dedi.

Fiillerde değişiklik olmadan sola yönlendirilmiş konuşma

Bununla birlikte, bazı uzmanlar, Washington'un dış politika viteslerini doğuya, Asya-Pasifik bölgesine kaydırmaya devam edeceğinden, ABD'nin bölgeye yönelik daha geniş pozisyonunun Biden döneminde değişmeyeceğine inanıyor.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü'nde Körfez meseleleri üzerine kıdemli bir yardımcı araştırmacı olan Guido Steinberg, "Biden, sahada gerçek bir eylem olmaksızın, partisinde solu yumuşatıcı sözlerle ele alacaktır. Ortadoğu'da birleşti, özellikle de Asya'ya doğru yoluna devam etmek istiyorsa” diyor.

Biden, İran nükleer anlaşmasına daha katı koşullar altında geri dönme sözü verdi, böylece yönetiminin politikasını Avrupalı ​​müttefikleriyle uyumlu olacak şekilde geri döndürdü, ancak ileriye dönük yol henüz net değil. Yine de, Avrupalılar bölgeye yaklaşımlarını güçlendirecek daha fazla işbirliğine dayalı ilişkilerin geri dönüşü konusunda iyimser.

ABD'nin Alman Marshall Fonu'nda kıdemli araştırmacı Christina Koch ise, "Trump yönetimi, azami baskı politikasına, yani yüzleşmeye dayanıyor, bu yüzden temel diyalog fikrine dönebilirsek birçok fırsat göreceğimizi düşünüyorum" diyor.

Kaynak: Arap Postası

Haber Ara