Dolar

32,3350

Euro

35,1753

Altın

2.246,58

Bist

8.718,11

Arap Birliği Zorda, Filistin'den Büyük tepki!

Filistin, Körfez ülkelerinin İsrail’le normalleşmesine tepki olarak Arap Birliği dönem başkanlığını bıraktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-22 14:09:13

Arap Birliği Zorda, Filistin'den Büyük tepki!

Arap Birliği Zorda, Filistin'den Büyük tepki!

Filistin, Körfez ülkelerinin İsrail'le normalleşmesine tepki olarak Arap Birliği dönem başkanlığını bıraktı.

Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, ülkesinin, Körfez ülkelerinin İsrail ile normalleşmesine tepki olarak Arap Birliği dönem başkanlığını bırakma kararı aldığını belirtti.

Maliki, işgal altındaki Ramallah kentindeki bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Arap Birliği Genel Sekreterliği'nin ‘Arap Barış Girişimi'ne aykırı olarak İsrail ile normalleşen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Bahreyn'e tepki olarak birliğin dönem başkanlığını bıraktığını duyurdu.

Bazı güçlü Arap ülkelerinin de Arap Barış Girişimi'nden ayrılmayı kınamadığına, dolayısıyla Arap Birliği'nin de kınama kararı alamayacağına vurgu yapan Maliki, şunları söyledi: “Bizim dönem başkanlığımızda işgal devletiyle normalleşmeye koşan Arap ülkelerini görmekten onur duymuyoruz.”

Arap Birliği'nden çekilme yok

Maliki, Filistin'in Arap Birliği'nden çekilmesinin söz konusu olmadığına vurgu yaparak, normalleşmeyi reddeden Cezayir ve Kuveyt gibi Arap ülkeleriyle çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

9 Eylül'de Filistin'in başkanlığındaki dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen Arap Birliği toplantısında, İsrail ile "ilişkilerin normalleşmesini" kınayan bir karar çıkarmamıştı.

Filistinli diplomatlara göre, “nüfuz sahibi güçlü Arap ülkeleri”, Arap Barış Girişimi'ne aykırı olarak İsrail ile normalleşen Körfez Arap ülkelerinin kınanması kararının çıkmasını engelledi.

Bahreyn ile Birleşik Arap Emirlikleri, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen törende İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği Arap Barış Girişimi bildirisiyle, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddetmişti.

 

Haber Ara