Dolar

32,3817

Euro

35,0379

Altın

2.326,97

Bist

9.142,40

Arap Birliği Konseyi’nden İran kararları

Birlik, yarın “Arap ülkelerinin içişlerine İran müdahalesi” başlığı taşıyan 15 maddelik tasarıyı oylayacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-28 16:42:56

Arap Birliği Konseyi’nden İran kararları

Arap Birliği Zirvesi Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleştirildi. “Arap ülkelerinin içişlerine İran müdahalesi” başlığı taşıyan 15 maddelik tasarı, yarın zirveye katılan liderler toplantısında onaylanacak.

Tasarıda, Arap ülkeleri ile İran İslam Cumrhuriyet arasındaki ilişkilerinin iyi komşuluk ilkesi esasına dayandığı, tehdit ve güç kullanmaktan kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Karar tasarısında İran'ın ülkelerin egemenliği ve uluslararası hukuku ihlal ederek Arap ülkelerinin iç işlerine karışması kınanarak, “İran'ın bölge güvenliği ve istikrarını tehdit edecek ve güveni zedeleyecek provokatif eylemlerden kaçınması” istendi.

Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yapılan saldırıların kınandığı tasarıda, bu konuda sorumlu olan İran İslam Cumhuriyeti'nin uluslararası anlaşma ve sözleşmelere bağlı kalması istendi.

Tasarının diğer maddeleri şöyle:

-Düşmanları Arap ülkelerine karşı provoke eden İranlı yetkililerinin açıklamaları kınanması, İran'ın Arap ülkelerine yapıtığı açık müdahalelere son verilmesinin talep edilmesi.

-İran İslam Cumhuriyeti'nin mezhepçilik ihtilafı tetikleyen hareketlerden vazgeçerek Körfez ülkelerinde karışıklığa neden olan grupları desteklemeye son vermesinin istenmesi.

-İran tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait 3 adanın işgal edilmesinin kınanması ve söz konusu adaların sahiplerine geri verilmesi için barışçıl yollara başvurulması.

-İran'ın Bahreyn'deki teröristleri eğitip askeri yardımda bulunarak ülkenin iç işlerine karışmasının kınanması, Pasdaran ordusu ve terörist Hizbullah tarafından yapılan ve durumun daha da karışmasına yol açacak açıklamalara son verilmesi.

-Pasdaran ve terör örgütü Hizbullah tarafından desteklenen bir dizi terör eylemi planını önleyen Bahreyn güvenlik güçlerine teşekkür edilmesi.

-İran'ın, ülkenin egemenliği ve geleceği, toprak bütünlüğünü, istikrar ve güvenliği ile ilgili birtakım kötü sonuçlara yola açan Suriye'ye müdahalesinin reddedilmesi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara