Dolar

32,5147

Euro

34,9071

Altın

2.435,73

Bist

9.795,85

Arap basını Yemen savaşı hakkında ne diyor?

Körfez medyası Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun askeri operasyonları bırakacağını düşünürken geri kalanlar bu karara pek inanmış değil…

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-18 18:16:00

Arap basını Yemen savaşı hakkında ne diyor?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Yemen'de milyonlarca yardıma muhtaç insan var, şehirler kuşatma altında, çok sayıda sivil hayatını kaybetti ve IŞİD kaynaklı saldırı tehditleri bulunuyor.

Yemen'de bunlar yaşanırken Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon sözcüsü Ahmed El Asri geçtiğimiz hafta başında büyük askeri operasyonları bitirme kararının alındığını ve Yemen'in ‘başka bir Libya' olmayacağını açıkladı.

Asri'nin açıklaması gerek Körfez gerekse Suudi Arabistan basınında geniş yankı uyandırdı.

Suudi internet sitesi al-Sharq al-Awsat, açıklama üzerine bu ay sonunda Husiler ile koalisyon güçleri arasında yeniden başlayacak olan barış görüşmelerinden umutlu olduklarını yazdı.

Yemen devlet başkanı Mansur Hadi'nin danışmanı Şeyh Abdulaziz El Miflihi, İspanya'nın BM sponsorluğunda barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı teklif ettiğini söyledi.

El Miflihi “Herhangi bir barış görüşmesi sahadaki gerçekliklere dayanarak yapılmalı. Biz darbeci milisleri çok kere müzakere masasına davet ettik ancak hep reddedildik” dedi.

Kuveytli gazeteci Salim El Harbi, Kuveyt'in al-Rai gazetesinde son yaşanan olayların Asiri'nin açıklamasına yol açtığını söyledi.

El Harbi “Yemen'deki durum hem askeri hem de siyasi açıdan olumlu bir seyre kavuşmuş durumda. Taiz'deki kuşatmanın sonlanması ve mücadelenin Sanaa'ya doğru kayması, eski başkan Salih'e bağlı güçler ve darbeci milisler üzerinde baskı oluşturdu” dedi.

Bazı medya mensuplarının sahip olduğu bu iyimserlik muhalif medya mensupları tarafından pek de kabul görmüyor.

Hizbullah destekçisi al-Akhbar isimli yayın organı, Suudilerden gelen bu açıklamanın bir ‘manevra' olduğunu Arabistan'ın geçtiğimiz Nisan ayında da benzer bir açıklama yaptığını söylüyor.

“Saldırıya Son mu Yoksa Yeni Bir Manevra mı?” başlıklı yazıda Asiri tarafından yapılan açıklamanın Suudi Arabistan'a Yemen'de kalmak için hiçbir açık kapı bırakmadığından bahsediliyor.

Farsça-Arapça yayın yapan Alalam internet sitesinden Hamid Zade yazısında, Asiri'nin açıklamasını Suudi Arabistan'ın yenilgiyi kabulünün ilamı olarak değerlendiriyor ve “Yemen halkının kahramanca direnişi Suudi stratejisini ve kibrini yenilgiye uğrattı” diyor.

Haber Ara