Dolar

32,3810

Euro

35,0489

Altın

2.326,46

Bist

9.095,41

Arap basını: Kürtlerin önünde iki yol var

El Araby gazetesinden Lübnanlı yazar Pierre Akiki, “Pratikte Kürtlerin önünde iki yol var. Herhangi bir askeri harekette çatışma ve yenilgiye uğrama veya Suriye iktidarı ile uzlaşmak” diyerek özetledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-13 16:59:36

Arap basını: Kürtlerin önünde iki yol var

Türkiye ile ABD arasında Suriye'de kurulacak "güvenli bölge" ile ilgili görüşmede anlaşmaya varılmasıyla beraber, Kürtlerin önündeki seçenekler tartışılmaya başlandı. El Araby gazetesinden Lübnanlı yazar Pierre Akiki, “Pratikte Kürtlerin önünde iki yol var. Herhangi bir askeri harekette çatışma ve yenilgiye uğrama veya Suriye iktidarı ile uzlaşmak” diyerek özetledi.

Türkiye ile ABD arasında Suriye/Rojava'da kurulacak "güvenli bölge" ile ilgili görüşmede anlaşmaya varılmasıyla beraber, Rojava ve Suriyeli Kürtlerin önündeki seçenekler tartışılmaya başlandı.

Lübnanlı yazar Pierre Akiki, Kürtlerin özerkliğe ulaşmalarını sağlayacak uluslararası veya bölgesel destek eksikliğinin mevcut olduğunu söyledi. Kürtlerin önündeki seçenekleri, “Pratikte Kürtlerin önünde iki yol var. Herhangi bir askeri harekette çatışma ve yenilgiye uğrama veya Suriye iktidarı ile uzlaşmak” diyerek özetledi.

Suriye kriz başladığında muhalefetin bariz isimlerinden Mişel Kilo, Kürtlerin kaderinin tüm Suriyelilerin kaderiyle bağlantılı olduğunu ve ulusal demokratik seçeneğin gereği devrimin bir parçası olmaları gerektiğini savundu.

Kilo, Türkiye'nin Kürt meselesine yaklaşımıyla ilgili olarak, “Suriye'nin içinde. Türkiye'nin Kürt veya Kürt meselesiyle ilgili genel görüşünü benimsemek Suriye, Araplar ve Kürtlerin çıkarına değil. Bu nedenle, Suriyeliler, Türk askeri çabasından ve projelerinden uzak durmalı” dedi.

Arap dünyasının tanımış yazarı Abdulbari Atwan ise yapılan anlaşmada Suriye'nin olmadığına dikkat çekti. Atwan, “Suriye devletinin ve bölgedeki müttefiklerini dikkate almadığı takdirde bu anlaşmanın başarı şansı olmadığına inanıyoruz. Pratikte uygulaması son derece sınırlı olacaktır” dedi.

Atwan, Cumhurbaşkanı Erdoğan güvenli bir bölgenin kurulmasının Amerika ile koordineli olarak kolayca geçeceğini düşünmesinin yanlış olduğunu, Suriye tarafının bu konuya yönelik seçenekleri olmadığını düşünmesinin ise daha yanlış olacağını belirtti.
 
Lübnanlı akademisyen Muhammed Nureddin'de, geçen hafta Astana'da yapılan görüşmelerde de gündem İdlib olmasına rağmen Suriye'nin olmamasına dikkat çekti.

Nureddin, “İronik bir şekilde anlaşmayı imzalaması gereken Suriye devleti Astana üyesi değil! Bu anlaşmanın bir zayıflığı” dedi.

Nureddin Ankara'nın Rusya'yla S400, boru hattı ve nükleer santral konusunda yaptığı anlaşmanın elini güçlendirdiğini ve bu nedenle Rusya'nın sınır şeridine Türk ordusunun girmesine izin verdiğini yazdı.

Nureddin bugün İdlib'te de Suriye ordusunun kalıcı bir başarı kazanmamasını bu anlaşmaya bağladı.

 

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara