Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

Aramco saldırısının ardından petrolde rekor yükseliş

Suudi Arabistan'da petrol şirketi Saudi Aramco'ya düzenlenen saldırının ardından petrol fiyatları yüzde 18 değer kazanarak 71 doları geçti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-16 09:23:58

Aramco saldırısının ardından petrolde rekor yükseliş

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın doğusundaki petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından yüzde 18 yükseldi.

Analistler Suudi Arabistan'ın tam petrol tedarik kapasitesine geri dönmesinin haftalar alabileceğini söylerken, Suudi Enerji Bakanlığı yetkilileri, ülkenin petrol üretiminin yarısının yangın hasarı nedeniyle durdurulduğunu ve durum değerlendirmesinin bugün yapılacağını bildirdi.

Cumartesi günü sabah saatlerinde saldırıya uğrayan Abkayk, dünyanın en büyük petrol işleme tesisi ve günde 7 milyon varilden fazla petrol işleme kapasitesine sahip. Hureys ise, günde yaklaşık 1.5 milyon varil işleme kapasitesine sahip ve ikinci en büyük petrol sahası. Analistler, Abkayk tesisinin krallığın petrol üretiminde kilit önem arz ettiğini belirtiyor.

Husilerin üstlendiği saldırı, 1990 yılında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak'ın düzenlediği füze saldırılarından bu yana krallığın petrol altyapısına yönelik en büyük saldırı olarak öne çıkıyor.

Hesaplara göre Suudilerin petrol üretimini yarıya düşürmesi, dünyanın günlük petrol üretiminin yüzde 5'ini etkiliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin son rakamlarına göre, Suudi Arabistan ağustos ayında, günlük 9.85 milyon varil petrol üretti.

Halihazırda petrol, krallığın ihracat gelirlerinin yüzde 70'ini ve ülkenin GSYİH'sinin yarısından fazlasını oluşturuyor.

Haber Ara