Dolar

32,4926

Euro

34,7577

Altın

2.491,06

Bist

9.514,52

Arakanlı Müslümanlarla bir araya geldi

Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş ziyaretinin ikinci gününde Arakanlı Müslümanları'nın kaldığı Cox's Bazar bölgesindeki mülteci kampını ziyaret etti

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-20 11:03:18

Arakanlı Müslümanlarla bir araya geldi
Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş ziyaretinin ikinci gününde Arakanlı Müslümanları'nın kaldığı Cox's Bazar bölgesindeki mülteci kampını ziyaret etti.

Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş'teki temaslarına devam ediyor. Yıldırım, ziyaretinin son gününde Arakan'daki zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları'nın kaldığı Cox's Bazar mülteci kampını ziyaret etti. 7 yıl aradan sonra Bangladeş'e ziyaret gerçekleştiren Yıldırım, mültecilerin durumunu inceleyerek, insani yardım faaliyetlerine ilişkin incelemelerde bulundu. Kampta yaşayan mültecilere gıda yardımında da bulunan Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Burada 700 bin civarında Myanmar'dan gelen Rohingyalı Müslüman var. Yerlerinden yurtlarından atılıp buralara canını kurtarmak için gelmek zorunda kalan insanlarla beraberiz ve burada Türkiye AFAD'la, Kızılayla, Türk Diyanet Vakfıyla ve TiKA ofisiyle çok örnek çalışma yapıyor, sıcak yemek dağıtıyor, kuru gıda dağıtıyor. Ayrıca sağlık hizmeti için sahra hastanesi kuruyor. Her türlü hizmeti eldeki imkanlarla vermeye çalışıyoruz. Bu konuda Bangladeş Hükümeti'ne de teşekkür ediyoruz gösterdiği işbirliği ve destekten dolayı. Daha fazlasını yapmak için de hazırız. Bugün buraya bakanlarımızla birlikte ziyaretimizin amacı burada ağır şartlarda yaşam mücadelesi veren mülteci kardeşlerimize daha fazla nasıl destek olabiliriz. Daha sağlıklı gelişmiş kamp alanları inşa etmek arzusundayız. Bunun için Bangladeş Hükümeti'nden uygun yer talebinde bulunduk. Görüşmelerimiz devam ediyor. Bunu takiben daha gelişmiş barınma yerleri temin edilmiş olacak. Esas itibariyle nihai çözüm buradaki insanların kendi ana yurtlarına dönüşünün sağlanmasıdır. 24 Kasım'da Myanmar'la Bangladeş Hükümeti arasında bu konuda anlaşma imzalandı. Umarım sağlıklı bir şekilde bu anlaşma işler. Yerinden, yurdundan, memleketinden, vatanından, topraklarından koparılmış insanlar tekrar ülkelerine dönmüş olurlar. Bu konuda Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün dünya ülkelerinin dikkatini biz Türkiye olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere buraya çekiyoruz. Burada yaşanan insanlık dramını tüm dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Bir kez daha ifade etmek isterim ki yardıma ihtiyacı olan insanlara Türkiye dünyanın neresinde olursa olsun el uzatmaya devam edecektir, onların dertleriyle dertlenmeye devam edecektir. Sorunlarını bütün uluslararası kamuoyuna duyurmaya devam edecektir. Ziyaretimizin amacı da buradaki insanlık dramına dikkat çekmek, diğer yandan da kuruluşlarımızın yaptığı çalışmaları yerinde görmek" dedi.

"BUNUN ULUSLARARASI KAMPANYAYA DÖNÜŞME ZAMANI GELMİŞTİR"

İslam dünyasına da çağrıda bulunan Yıldırım, "İslam dünyası dışındakilere de aynı çağrıyı yapıyoruz. Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. Dolayısıyla insanlık bugün harekete geçmeyecekse ne zaman harekete geçecek. Ümit ederim ki başta Müslüman ülkeler olmak üzere buraya çok daha fazla zaman ayırırlar, imkanlarını buraya hasrederler ve burada bugün yardım ve destek bekleyen insanlara bir nebze de olsun acılarını hafifletecek bir iş yapmış olurlar. Eğer hayır yapmak istiyorlarsa yapılabilecek en güzel yer burası. Eğer biri dinine hizmet yapmak istiyorsa yine en güzel yapılacak yer burası. Dolayısıyla Müslüman ülkeler başta olmak üzere bütün ülkelerin buradaki yaşanan insanlık ayıbını bir an önce ortadan kaldırmak için Bangladeş Hükümeti'yle işbirliği halinde gereken desteği gecikmeden yardım ellerini uzatmalarını bekliyoruz. Bunun uluslararası kampanyaya dönüşme zamanı gelmiştir" şeklinde konuştu.

Haber Ara