Dolar

32,5836

Euro

34,7981

Altın

2.412,64

Bist

9.645,02

Arakanlı Müslümanların çocuklarını Diyanet okutacak

Myanmar ordusu ve Budist çetelerin katliam ve soykırımına uğrayan Arakanlı Müslümanların çocukları canlarını kurtarmak için kaçtıkları ülkelerde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından okutulacak.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-11 10:03:46

Arakanlı Müslümanların çocuklarını Diyanet okutacak

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Myanmar ordusu ve Budist çetelerin şiddet ve katliamlarına maruz kalan Arakanlı Müslümanlara bir yandan insani yardım mazlemesi ulaştırırken, bir yandan da Arakanlı çocukları geleceğe hazırlıyor. Arakanlıların eğitim hakkından yoksun kalmaması için 2012 yılında çalışmalara başlayan TVD, Türkiye'nin yanısıra Bangladeş, Pakistan ve Malezya'da 4 bin 134 öğrenciye okuma imkanı sağlıyor. Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Tayland, Malezya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde mülteci kamplarında yaşamak zorunda kalan bir buçuk milyonun üzerindeki Arakanlı mazlumun en büyük sorunlarından biri de çocuklarının eğitim hakkından mahrum kalması. İlkokula dahi gitmemiş Arakanlı çocuk var. Bölgede üniversite okuyacak Arakanlı genç bulmakta zorlanılıyor. Bu nedenle Diyanet Vakfı, Arakanlı çocukların ilkokulu bitirerek daha sonraki eğitim evrelerini devam ettirmelerini hedefliyor.

4 LİSEDE 11 ARAKANLI ÖĞRENCİ

Karar'dan Erol Metin'in haberine göre Türkiye'de Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar, İstanbul Bayrampaşa, İstanbul Fatih Sultan Mehmet ve Kayseri Şehit Ömer Halisdemir Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere toplamda 4 Uluslararası İmam Hatip Lisesi'nde (UİHL) 11 Arakanlı öğrenci öğrenim görüyor. Vakfın Uluslararası Lisans Öğrencileri Destek Programı kapsamında, Myanmar asıllı bir öğrenci, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Arapça hazırlık sınıfında eğitimine devam ediyor.

ARAKANLI ÖĞRENCİLER BANGLADEŞ'TE DESTEKLENİYOR

Bangladeş'te Uluslararası Chittagong İslam Üniversitesi ile TDV'nin yaptığı protokolle 2015 yılından bu yana farklı ihtisas alanlarında 110 öğrenci mali olarak destekleniyor. Vakıf ve Pakistan NGO World işbirliği ile Pakistan'ın Karaçi kentine yerleşen Arakanlı mülteci ailelerin çocuklarına öğrenim desteği sağlanıyor. Bu destekten yaklaşık 4 bin öğrenci yararlanıyor. Yine Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi'nde çeşitli ihsas alanlarında öğrenim gören 8 lisans, 4 lisansüstü toplamda 12 Arakanlı öğrencinin tüm eğitim masrafları da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılanıyor.

EĞİTİM OLANAKLARI YOK

TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “Okuttuğumuz Arakanlı öğrencilerin her birini özel seçip Arakan meselesini savunabilecek ve katkı sunabilecek bunu dünya ile paylaşabilecek iletişim, hukuk, tıp alanında etkin kişiler haline getirmeye çalışıyoruz. Eğitim masraflarını karşıladığımız her Arakanlı öğrencimize koştuğumuz bir şart var. O şartımız da mezun olduklarında Arakan meselesine katkı sunmaları ve ülkelerini unutmamaları” şeklinde değerlendirdi. Üniversitelerde daha fazla öğrenci okutmak istediklerini ifade eden Tutkun, Arakanlıların eğitime erişimleri olmadığı için lise mezunu Arakanlı bulmakta zorlandıklarını, bu nedenle de Malezya'da ve Pakistan'da temel eğitimden liseye kadar olan kısmında eğitim desteği verdiklerini belirtti.

99d245595e484649b0d9e07f373ac2fd_8

ROHİNYA KURTULUŞ ORDUSU'NDAN TEK TARAFLI ATEŞKES

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA), Arakan eyaletindeki insani kriz nedeniyle bir aylık tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıkladı. Ateşkesin Pazar gününden itibaren başlayacağını belirten ARSA, Myanmar ordusundan da silah bırakmasını ve insani yardım kuruluşlarından faaliyetlerine devam etmelerini talep etti. Myanmar'dan ARSA'nın ateşkeşine yönelik resmi bir açıklama gelmedi. Myanmar ordusu isyancıların 25 Ağustos'ta polis noktalarına düzenlediği saldırıları gerekçe göstererek ülkenin kuzeyindeki Rakhine (Arakan) eyaletinde büyük bir operasyon başlattı. Ordu ve Budist çetelerin katliamından dolayı yaklaşık 290 bin Arakanlı Müslüman evlerini terk ederek Bangladeş'e sığındı.

KYİ İÇİN KANADA'DA İMZA KAMPANYASI

Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Kyi'ye, Kanada tarafından 2007 yılında verilen onursal Kanada vatandaşlığının geri alınması için ülkede imza kampanyası başlatıldı. Kanada'nın Quebec eyaletine bağlı Gatineau kentinde yaşayan Fareed Khan isimli Kanadalı tarafından bir internet sitesi üzerinden başlatılan imza kampanyasında 11 bin imzaya ulaşıldı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya sunulmak üzere hazırlanan kampanya metininde, Myanmar (Burma) hükümeti tarafından silahlandırılan Budist milliyetçi çetelerin, Rohingya'daki (Arakan) Müslüman azınlığa işkenceler yaptığı hatırlatıldı.

 

Haber Ara