Dolar

32,3326

Euro

35,1213

Altın

2.302,72

Bist

9.079,97

Arakanlı Müslüman mülteci Papua Yeni Gine’de intihar etti

Avustralya’ya teknelerle gelen sığınmacıların alıkonulduğu Papua Yeni Gine’nin Manus Adası’nda Arakanlı Müslüman mültecinin, hareket halindeki otobüsten atlayarak yaşamına son verdiği bildirildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-22 10:32:51

Arakanlı Müslüman mülteci Papua Yeni Gine’de intihar etti

Radyo Yeni Zelanda'nın haberine göre, Manus Polis Komutanı David Yapu, adı açıklanmayan 32 yaşındaki erkek mültecinin, hareket halindeki otobüsten atlayarak intihar ettiğini söyledi.

Mültecilerin alışveriş için otobüse bindiğini belirten Yapu, "Seyahat esnasında otobüsten atlayarak yaşamına son vermesi trajik bir durum. Otobüste başka mülteciler ve güvenlik görevlileri de vardı. Arkadaşlarımız araştırmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

İNTİHAR EDEN MÜLTECİ EPİLEPSİ HASTASI

Manus Adası'nda mültecilerin tutulduğu kampta kalan İranlı Behruz Buçani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, canına kıyan Arakanlı Müslüman mültecinin epilepsi hastası olduğunu ve daha önce Avustralya'da tedavi gördüğünü söyledi.

Manus'ta hayatını kaybeden mültecilerin sayısının 7'ye yükseldiğini ifade eden Buçani, ‘‘Mülteciler, bir başka ölüm haberini duymanın derin üzüntüsü içindeler. Hepimiz onu tanıyorduk ve hastalığının farkındaydık. Zaman zaman acil tıbbi tedaviye ihtiyaç duyuyordu. Fakat Avustralya göçmenlik yetkilileri, görmezden gelmeyi seçti.'' dedi.

Hayatını kaybeden mültecinin 2013'ten bu yana Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulduğunu ve epilepsi nöbetleri geçirdiğini belirten mülteci hakları savunucusu İan Rintoul da "2014'te tedavi için Avustralya'ya gönderildi. Manus Adası'na geri gönderilmemeliydi." diye konuştu.

Avustralya teknelerle gelen mülteci ve sığınmacıları ülkeye kabul etmeyerek Papua Yeni Gine'nin Manus Adası ve Nauru'da kurduğu gözaltı merkezlerine gönderiyor. Bu mültecileri hiçbir zaman Avustralya'ya almayacaklarını her fırsatta vurgulayan yetkililer, kamplarda kalanlara geldikleri ülkeye geri dönmeleri, Avustralya'nın belirleyeceği üçüncü bir ülkeye gitmeleri ya da Papua Yeni Gine ve Nauru'da kalmaları seçeneklerini sunuyor.

Haber Ara