Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Araç kiralarken bir kez daha düşünün

Kiralayacağınız aracın markası sizin için önemli mi, garantili bir araç mı kiraladınız, ek masraflar çıkabilir mi?Her şeyden önce nereye ve kaç kişi gittiğiniz de önemli...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-08 00:10:19

Araç kiralarken bir kez daha düşünün

Araç kiralama sektörü ülkemizde hergeçen gün çeşitlenerek büyüyen bir sektör. Ülkemizde kiralama şirketlerine bilhassa yabancı yatırımcıların gelerek ortaklık veya satın alma yöntemiyle yatırım yapması bu sektören aynı zamanda gelecek vadeden alan olduğunun göstergesi.
Araç kiralamaya ihtiyacınız olduğunda seçeneğiniz çok ama sizin de bu süreçte dikkatli ve mantıklı hareket etmeniz gerekmekte.

​Araç kiralama, ihtiyaç anında pratiklik sunması aynı zamanda konforlu ve hesaplı olması nedeniyle günümüzde oldukça fazla tercih edilmekte. Özellikle tatil dönemleri, iş seyahatleri ya da uzun dönem kullanımlar için fazlasıyla avantajlı bir seçenek olan araç kiralamada da tüketicilerin dikkat etmesi gereken kurul ve yöntemler sözkonusu.

Kaç kişi olacaksınız ve nereye gideceksiniz?

Araç kiralama sözleşmesi yapmadan önce dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan biri nasıl bir araca ihtiyacınız olduğu. Araçta genellikle kaç kişi seyahat edeceksiniz, uzun yolda mı yoksa daha kısa mesafelerde mi kullanacaksınız veya hangi yakıt türü sizin için daha hesaplı gibi detayların üzerinde güzelce düşünmeniz lazım. Sık sık uzun yola çıkan biriyseniz tasarruflu yakıt tüketimi sağlayan araçları tercih edebilirsiniz. Ayrıca uzun yol için konfor, dayanıklılık ve güvenli bir seyahat beklentiniz de araç seçiminizde belirleyicidir.

Marka ve gövde tercihi yapmış olmalısınız

Kiralayacağınız aracı gövde ve yakıt yönünden kafanızda mutlaka şekillendirmişsinizdir. Kiralama alanında piyasada birçok araç kiralama firması var. Bazıları daha pahalı, bazıları daha ucuz. Hepsi de farklı farklı avantajlar sunuyor. Bu aşamada çok iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Aracın fiyatını çok hesaplı olarak gördüğünüz zaman hemen karar vermek yerine firmanın yasal izninin olup olmadığını araştırın. Size sunulan avantajları inceleyin ve ek olarak nasıl masraflar çıkabilir kabaca hesaplayın.

Ek masraflara da dikkat edin

Kiralama şirketi ile konuştunuz ve anlaştınız.Anlaştığınız fiyatın üstüne temizlik, anahtar teslimi gibi birtakım ek masraflar nedeniyle çıkabilirsiniz. Devamında sürprizle karşılaşmamak adına ilgili firmayla görüşürken belirlenen fiyata nelerin dahil olup olmadığını açıkça sorabilirsiniz. Bütçenize uygun hareket ederken size sonradan ekstra masraf çıkabilir. Bu durumu düşünerek aldığınız, daha doğrusu kiraladığınız araca yönelik firmanın size ne tür harcama kalemi çıkaracağını önceden bilerek hareket edin.

Yaş faktörü sizce önemli mi?

Kiralık araçlar, farklı kişiler tarafından kullanıldığı için daha çabuk eskiyebilir. Bu sebeple özellikle uzun dönem araç kiralama düşünüyorsanız 3 yaşın üstündeki araçlardan uzak durmanız sizin menfaatinize olur. Bu sayede yolculuğunuz sırasında teknik sorunlar yaşama riskini azaltabilirsiniz. Aksi halde yolda kalabilme gibi bir risk yaşayabilirsiniz. Bu noktada araç seçerken mutlaka marka önemli ama bu marka aracın fiziki yönden bilhassa motor ve diğer aksamlar açısından ne kadar genç olduğunu dikkatli baktıktan sonra anlarsınız ki yaş faktörü riskini göze almayın.

Siz işinizi "garantiye" alın

Sigortasız ve kaskosuz araçlar olup olmadıkları seçimde önemli. Herhangi bir kaza durumunda size büyük bedeller ödetebilir. Bu sebeple araç kiralama sözleşmesi ne kadar uzun olursa olsun sabırla okumanız gereken önemli evraklardır. Ayrıca bu sözleşmenin içinde sigorta ve kasko detayları dışında aracı ne zaman teslim edeceğinizin, olası gecikmelerde ne kadar ceza ödemeniz gerektiğinin bilgisi de yer almaktadır.

Fiziki kontrolü dikkatli yapmalısınız

Kiralamaya karar verdiğiniz aracın içini ve dışını kesinlikle detaylı bir şekilde inceleyin. Arabanın herhangi bir yerinde göçük ya da bir sorun var mı diye hızlıca kontrol etmeniz lazım. Çünkü firmalar araç tesliminde olası bir hasarı tespit etmek için çeşitli incelemeler yapıyor. Sizden önce oluşmuş bir hasarın zararını karşılamamak için kiralama aşamasında hasar tespitlerini kaydettirmek çok çok önemli.

Ödeme yöntemlerinin farkında olun

Araç kiralamadan önce ödeme konusunda size nasıl kolaylıklar sunulduğunu mutlaka araştırın. Kiralamak istediğiniz firmada erken rezervasyona özel indirim yapılıyor mu gibi işinize yarayacak konulara göz atabilirsiniz. Ayrıca çeşitli araç kiralama firmalarıyla yapılan taksit, indirim ve kampanyalarından ayrıcalıklı olarak faydalanarak aracınızı kolay bir şekilde kiralayabilirsiniz. Bugün gerek bankalar gerekse akaryakıt şirketlerinin uyguladığı kampanyalar kiralayacağınız araçta size önemli avantajlar sunabiliyor.

Haber Ara