Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Arabanız çalınsa ne yaparsınız?

Birikimlerinizle sahip olduğunuz otomobiliniz hiç de beklenmedik bir anda çalındı. Nasıl hareket edeceğinizi biliyor musunuz?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-21 19:06:46

Arabanız çalınsa ne yaparsınız?

Otomobil sahibi olmak kolay değil. Birbir emekle biriktirdiğiniz parayla satın aldığınız bir aracın çalındığını düşünün. Bu üzücü durumda neler yapılmalı. Bu konuda atacağınız adımlar sizi ekonomik ve sosyal açıdan da rahatlatacak türden olmalı.Her otomobil sahibinin karşılaşabileceği bu süreçte şu adımlar atmak önemli:

İlk temas polisle

Öncelikle en yakın lokasyonda polisle iletişime geçip bir tutanak tutturmanız lazım. Tutanakta aracın markası, modeli, rengi, plakası, tescil numarası ve araç içerisinde bulunan eşya gibi pek çok detaya yer verilir. Ayrıca GPS ya da kara kutu gibi araç izleme teknolojisi varsa bunun bilgisini de polise vermeniz lazım.
Polis, çalınan aracınızı bulmak için ülkedeki merkezleri konu hakkında bilgilendirmektedir. Dolayısıyla ülkenin tümünde aracınızı bulma konusunda bir çalışma başlar.

Sigorta durumunuzu sorgulayın

Aracınızın çalınması halinde kötü senaryoyu düşünüp arabanın bulunmama ihtimaline karşı “Oto hırsızlığı, araç sigortaları teminatlarından mıdır?” sorusunun cevabını bulmaya çalışın. Zorunlu Trafik Sigortası sizin aracınızı değil, kaza gibi durumlarda karşı araçlarda oluşan hasarları karşılamak üzere oluşturulmuş bir ürün. Yani her yıl yenilenmesi zorunlu olan Trafik Sigortası, aracın çalınması konusunda herhangi bir güvence sunmaz.
Aslında yasal çalışmaların kapsamlı düzenlenerek her iki tarafın da mağduri
yetinin giderilmesine yönelik olmalı.

Peki kasko size ne fayda sağlar?

Kasko Sigortası ise sigortalı aracı, oluşabilecek hasar gibi durumlara karşı güvence altına alır. Kasko Sigortası'nın sunduğu güvence, sigorta poliçesinde teminat ve limitler ile belirtilir. Dolayısıyla aracınız kasko güvencesi altındaysa sigorta şirketini ya da acentenizi, aracınızın çalındığından haberdar etmeniz lazım. Bu süreçte konu hakkında sigorta şirketini ya da acenteyi bilgilendirme sorumluluğu sizin üzerinizdedir.

Kasko ödeme yapar mı?

Aracınızın kaskosunun olması, sigorta şirketi tarafından ödeme yapılacağı anlamına gelmiyor. Öncelikle karakoldan alınan ve aracın çalındığını belirten belgenin, aracın çalınmasından itibaren 5 iş günü içerisinde sigortaya bildirilmesi lazım. Aracınız 1 ayda ortaya çıkmazsa bunu belgeleyen evrakın iletilmesinin ardından sigorta şirketi, teminat ve limitler doğrultusunda ödeme yapabilir.

Hangi bedelle ödeme yapılır?

Çalınan araç için yapılacak ödeme, çalındığı günkü rayiç bedel üzerinden belirleniyor.
Tüm bunların yanı sıra aracın üzerinde anahtar unutma gibi bir ihmal söz konusuysa teminatlar dâhilinde olsa bile sigorta şirketi ödeme yapmama hakkına sahip olabilir.

Ek sigorta kapsamı değerlendirilebilir

Aracınızın hırsızlarca çalınmasından, bulunduktan sonra aracın maruz kaldığı hasarın karşılanmasına kadar pek çok durumu teminat altına alabilen Kasko Sigortası ile beklenmedik durumlarda hazırlık yapabilirsiniz. Ana ve ek teminatlar doğrultusunda sigorta poliçenizi oluşturabilir, maddi güvence sağlayabilirsiniz.

Haber Ara