Dolar

32,3656

Euro

34,9586

Altın

2.324,71

Bist

9.079,97

Ara Güler Fotoğraf Sergisi Roma'da açıldı

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli: - 'Tarihi akışı içinde her daim Roma ile bağlantısı olan İstanbul'u, İstanbul aşığı fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in kadrajından Roma'ya getiriyoruz'- Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş: - 'Ara Güler, bizim uluslararası ün yapmış sanatçılarımızdan birisi. Yaklaşık 1,5 yıl önce aramızdan ayrıldı. Ama bıraktığı eserleriyle gençler

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-29 23:26:26

Ara Güler Fotoğraf Sergisi Roma'da açıldı
Cumhurbaşkanlığınca, Ara Güler Müzesi ile Arşiv ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle, 2018'de vefat eden fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler'in eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere gerçekleştirilen "Ara Güler Fotoğraf Sergisi", İtalya'nın başkenti Roma'da açıldı.

Londra, Paris, Kyoto ve New York'un ardından 5'inci durak olan Roma'nın tarihi kent merkezinde yer alan Trastevere Müzesi'nde İtalyan sanatseverlerle buluşacak olan serginin açılış törenine, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin, Roma Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Luca Bergamo, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ferit Şahenk ve eşi Diana Şahenk'in yanı sıra başkentteki, iş, sanat, siyaset ve diplomasi camiasından çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Büyükelçi Esenli, serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve iş birliğinden ötürü Roma Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Esenli, "Tarihi akışı içinde her daim Roma ile bağlantısı olan İstanbul'u, İstanbul aşığı fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in kadrajından Roma'ya getiriyoruz. Bu kültürel faaliyetlerin ülkelerimiz ve halklarımızı birbirine daha da yakınlaştıracağına inanıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin de serginin oluşumunda Esenli'ye, Trastevere Müzesine, Roma Belediyesine, Ara Güler arşivini açan Doğuş Grubu'na ve serginin 5. durağında kendilerini yalnız bırakmayan konuklara teşekkür etti.

"Ara Güler, Türkiye'de herkes tarafından sevilen biriydi" diyen Alptekin, sanatçının ölümünün ardından Cumhurbaşkanlığı olarak eserlerini tüm dünyaya taşıma kararı aldıklarını anlattı.

Roma Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Bergamo da ilk kez 1979 yılında gittiği İstanbul'u çok sevdiğini bu nedenle de bu sergiye ayrı bir gözle baktığını ifade ederek, "Bu çok güzel bir sergi. Ben de daha önce gittiğim için İstanbul'u hoş duygularla anımsıyorum. İstanbul, bugün de güçlü şekilde farklı kültürlerin buluşma yeri olma özelliği barındırıyor." diye konuştu.

- Büyükelçi Göktaş: "Bu sergi 3 açıdan önemli"

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Ara Güler, bizim uluslararası ün yapmış sanatçılarımızdan birisi. Yaklaşık 1,5 yıl önce aramızdan ayrıldı. Ama bıraktığı eserleriyle gençlere ilham kaynağı olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Göktaş, Roma'nın merkezinde böylesine önemli bir müzede Ara Güler'in eserlerinin sergilenmiş olmasının çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ben bu serginin 3 açıdan çok önemli olduğunu düşünüyorum. Birincisi, hiç kuşkusuz Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli bir katkı. İkincisi, bu sergi İtalyanların da Ara Güler'i yakinen tanımalarını sağlayacak. Üçüncüsü ise bu sergi, bizim aynı zamanda 82 milyon olarak birbirimizi çok sevdiğimizin, birbirimizle gayet iyi kenetlendiğimizin, vatandaşlık paydasında buluşabildiğimizin en önemli göstergesi. Nitekim, Ara Güler'in bu sergisinin Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor olmasının altını çizmek istiyorum. Gerçekten takdire şayan bir proje. Dolayısıyla burada emeği geçen herkesi bu vesileyle tebrik ediyorum."

Açılış konuşmalarının ardından konuklara, Türkiye'den getirilen yöresel tatlar ikram edildi.

Ana eksenini, Ara Güler'in 1950'lere dayanan İstanbul fotoğraflarının oluşturduğu sergide, Dustin Hoffman'dan Federico Fellini'ye, Pablo Picasso'dan Salvador Dali'ye, Brgitte Bardot'tan Sophia Loren'e uzanan portreler seçkisi de yer alıyor.

Sergi, 30 Ocak-3 Mayıs arasında tarihi Trastevere Müzesi'nde gezilebilecek.


VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara