Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Apple mahkemelik oldu! Eski model telefonlar yavaşlatılıyor

Apple'ın dün yaptığı, 'kasten yavaşlatma' açıklaması şirketin davalık olmasına neden oldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-22 14:50:09

Apple mahkemelik oldu! Eski model telefonlar yavaşlatılıyor

Apple dün, eski iPhone modellerinin pillerinin sağlığının bozulmasından dolayı özel bir güç yönetimi uygulamadığını ve cihazların performansını düşürerek beklenmedik kapanma sorununun önüne geçtiğimi doğruladı ve bu kabul şirketin davalık olmasına neden oldu.

ŞİRKETE DAVA AÇTILAR

Applefoni'nin haberine göre, Wilshire Law Firm tarafından temsil edilen ve Los Angeles'ta yaşayan Stefan Bogdanovich ve Dakota Speas, Apple'ın yeni iPhone'larını satmak için eski iPhone modellerini yavaşlatmakla suçlayarak California Merkez Bölge Mahkemesi'nde şirkete dava açtılar. Davaya göre, Bogdanovich ve Speas, iPhone 7 ve daha eski bazı iPhone modellerine sahipler ve yeni modellerin piyasaya çıkması ile “eski iPhone modellerinin yavaşladığını” fark ettiler. İkili, Apple'ın cihazlarını yavaşlatmasına izin vermediklerini ve Apple'ın iPhone'larının normalden yavaş çalışmasını tercih edip edemeyeceklerini seçme izninin onlara verilmediğini söylüyorlar.

YETKİ TALEP EDİYORLAR

Bogdanovich ve Speas, Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden ve iPhone 8'den daha eski iPhone modellerine sahip olan kişilerin tümünü kapsayacak şekilde California ve Nationwide için yetki talep ediyorlar. Bu yetki sayesinde Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden ve iPhone 8'den daha eski iPhone modellerine sahip olan kişiler adına Apple'a dava açabilmelerinin önü açılmış olacak.

APPLE İDDİALARI KABUL ETTİ

Mepanews'de yer alan habere göre son günlerin en çok konuşulan konusu haline gelen eski iPhone'ları kasıtlı olarak yavaşlattığı iddialarını resmi olarak kabul eden Apple, iPhone'ların pilinin durumuna göre cihazların performansını düşürerek pil ömrünü uzatmak için çalışan bir güç yönetimini kullandıklarını açık bir şekilde itiraf etti. Apple'ın bu güç yönetimini ilk olarak geçen yıl yayınlanan iOS 10.2.1 ile uyguladığı da doğrulandı.

Apple'a karşı konuyla ilgili olarak açılan bu ilk davada, Apple'ın beyanının yanlış olduğu ve Apple'ın eski iPhone'larda uyguladığı güç yönetiminin nasıl çalıştığını ve neden uyguladığını tam olarak kullanıcıları ile paylaşmaktan kaçındığı ileri sürülüyor. Bir iPhone'un pil sağlığı bozulmaya başladığı zaman, pil işlemcinin yüksek performansta çalışması anında cihazın kapanmasına neden olur çünkü fazla güç talebini karşılayamaz. Apple, bu sorunun oluşmasını önlemek için pil durumu kötü olan cihazların performansına müdehale ediyor.

LİTYUM PİLLERİN KİMYASINDAN KAYNAKLANDIĞI İDDİASI

Şirket, bunun kendi problemleri olmadığını ve lityum iyon pillerin kimyasından kaynaklandığını söylüyor. Lityum iyon pillerin zamanla -ki doğal olarak- bozuldukları bir gerçek ve eski iPhone'ların yavaşlamasının ardından yeni iPhone'ların gelmesinin hiçbir alakası yok. Bu nedenle, Apple'a karşı açılan davanın teknik olarak bir dayanağı yok. Apple, eski pillerle bir diğer deyişle sağlığını yitirmiş pillerle çalışan iPhone'ların daha yavaş performans gösterebileceğini inkar etmiyor ve eski iPhone'ların pil kaynaklı olarak kullanılamaz hale gelmesini önlemek için cihaz performansını düşürüyor.

Birçok kişiye göre Apple'un bu uygulamasının altında pilin sağlığı yer almıyor. Tam aksine, şirketin yeni iPhone'larını satabilmek için bunu yaptığı iddia ediliyor. Bu noktada kullanıcılara daha açık ve şeffaf bir bilgilendirme yapmayan Apple'ın doğrudan sorumlu olduğu bir gerçek. Şirketin, pil sağlığı hakkında kullanıcılarına daha şeffaf bilgiler sağlaması ve kullanıcıların gereken durumlarda pillerini değiştirerek iPhone'larının performansını artırabileceklerini net bir dille açıklaması gerekiyor.

Apple, bir iPhone'un pilinin orijinal kapasitesinin yüzde 80'inin 500 tam şarj döngüsüne uyacak şekilde tasarlıyor. Bu değerlere uymayan bir pil için Apple tarafından garanti kapsamında ücretsiz olarak pil değişimi hizmeti sunulurken, aksi durumdaki kullanıcılar için ücret karşılığı pil değişimi hizmeti sunuluyor.

Haber Ara