Dolar

32,5877

Euro

34,8539

Altın

2.496,12

Bist

9.657,76

Apartman ve sitelerde aidat artışı neye göre yapılıyor?

Site ve apartman yönetimlerinde son dönem en fazla yaşanan sıkıntılardan birisi de aidatların belirlenmesi konusu. İkamet edenler bunun belli bir ölçüsünün olup olmadığını merak ediyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-15 23:52:14

Apartman ve sitelerde aidat artışı neye göre yapılıyor?

Daire satın alımı ya da kiralama durumunda bakılan bir diğer kıstas ise alınması ya da oturulması planlanan daire için ne kadar aidatın alındığı.

Apartman ve site aidatlarının toplanması konusunda yönetimle oturanlar arasında sıkça tartışmaların yaşandığı da bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.
Kat maliki iseniz aidat vermek durumundasınız. Keza kiracı için de aynı durum söz konusu. Oturup oturmamadan ziyade boş kalma halinde de aidatlarla ilgiil düzenleme söz konusu. Nasıl mı? Şöyle:

Apartman ve site aidatları için kat maliklerinden alınması gereken miktar, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirleniyor. Oturduğunuz yer birsitesi ve sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakım ve onarımı için ne kadar gider varsa bunun karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması isteniyor.

Aynı zamanda aidatlar, apartman veya sitede ileride yapılacak bakım ve onarım işleri için, günlük hizmet işleri için de alınmakta. Bu nedenle aidatı belirleyen faktörler arasında bu hizmetler de söz konusu.

Herkes ödeyecek mi?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı tüm maliklerin ödemesi zorunlu. Söz konusu esaslar kanunda şu şekilde düzenlemeye tabi:

"Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlü."

Boş olması durumu değiştirir mi?

Site ya da apartmandaki daire boş olsun veya olmasın tüm kat maliklerinin belirlenen aidata katılımı zorunlu."Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Peki gecikme tazminatı?

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabiliyor. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü"

 

Haber Ara