Dolar

32,6005

Euro

34,7814

Altın

2.414,56

Bist

9.645,02

AP yetkilisi Brok’tan YPG'ye: Fırat'ın doğusuna çekilin

AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, YPG'yi kast ederek 'Suriye'deki Kürt birliklerin Fırat'ın doğusunda kalması gerektiğini' söyledi. Brok, “Kürtler IŞİD'in püskürtülmesini Arap bölgeleri fethetmek için kullanmamalı” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 14:24:57

AP yetkilisi Brok’tan YPG'ye: Fırat'ın doğusuna çekilin

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partili Avrupa Parlamentosu milletvekili Elmar Brok, bu ziyaret sonrası Alman Neue Presse gazetesine demeç verdi.

"OPERASYONDAN MEMNUNUZ" MESAJI

Brok, Ankara'ya uzun süre IŞİD'e müsamaha ettiği ya da desteklediği yönündeki suçlamaların yöneltilmesinden sonra Türkiye'nin kararlı bir biçimde IŞİD'e yönelik operasyon başlatmasından memnuniyet duyduğunu vurguladı.

"YPG'NİN ORADA İŞİ YOK"

Brok Suriye'deki Kürt birliklerinin Fırat'ın doğusunda kalması gerektiğini ve nüfusun çoğunluğunun Kürt olmadığı bölgeleri kontrol altına almaması gerektiğini söyleyerek, “Orada işleri yok” dedi. Brok şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye-Suriye sınırındaki 400 kilometrelik bir alan şu anda Kürtlerin elinde. Kürtler Fırat'ın doğusunda kalmalı. Kürtler boşluktan yararlanarak DAEŞ'e karşı harekette kendi alanlarını genişletmeye çalışıyor. Bu da Türkiye ve Suriye sınırındaki tüm alanın Kürtlerin eline düşmesi anlamına geliyor. Bölgelerde yaşayan Araplar, Kürtler tarafından yönetilmek istemiyor. Türkler bu eylemlerinde yalnız değiller. Bu bölgelerde yaşayan insanlarla hareket ediyorlar."

TÜRKİYE VİZEDE UZLAŞMA İSTİYOR

Türkiye ile ilişkilerde kullanılan dile iki tarafın da dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Brok, AB ile Türkiye arasında vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken kriterlerden en tartışmalı olanın terörle mücadele yasaları olduğunu hatırlatarak, “Türkiye bu konuda bir çözüm istiyor, iki taraf olarak söylemimizi yumuşatmalıyız” dedi.

Türkiye'nin vize serbestisi için AB'nin kendisinden talep ettiği 72 kriterin 67'sini yerine getirdiğini söyleyen Brok, “Geriye kalan beş maddeden dördüne çözüm bulunması kapıda. Bir tek terörle mücadele yasası kalıyor. Türkiye bu konuda da bir uzlaşma bulunması için bir yol haritası istiyor” dedi.

Haber Ara