Dolar

32,3694

Euro

34,9494

Altın

2.325,68

Bist

9.089,47

AP'ye soruldu: PKK sizin için bir terör örgütü mü?

AP Türkiye Raportörü Kati Piri'ye açık açık soruldu: PKK sizin için bir terör örgütü mü?

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 11:48:40

AP'ye soruldu: PKK sizin için bir terör örgütü mü?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e konuşan Kati Piri'ye "Türk hükümeti tarafından, terörle aranıza net çizgi çekmediğiniz savunuluyor. Avrupa Parlamentosu'nun çeşitli vesilelerle PKK'lılara ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. PKK sizin için ve mensubu olduğunuz Sosyalist Grup için bir terör örgütü müdür?" sorusu yöneltildi.

Piri şunları söyledi:

Kesinlikle, buna hiçbir şüphe yok.

PKK konusunda Avrupa Parlamentosu'nda farklı düşünen sadece küçük bir azınlık var. Yedide bir temsil oranındaki bu grup, PKK'nın AB terör listesinden çıkmasını savunuyor. Ancak Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin çok büyük bir bölümü –ben de dahil– bunun doğru bir yol olmadığını düşünüyoruz. Ancak öte yandan parlamentomuzun büyük çoğunluğu askeri tedbirlerin de soruna bir çözüm olmadığını ve yaşanan acılara rağmen tarafların bir araya gelip konuşması gerektiğini düşünüyor. Kürt sorununun siyasi bir çözümü olmalı. Ancak barış görüşmelerinden yana olduğunuzda, hükümetin insanları havaya uçuranlarla değil ama ılımlılarla bir diyaloğa girmesini savunduğunuzda bir anda PKK'ya yakın biri gibi görülmeye başlıyorsunuz. Açıkçası ben bunu son derece akıl almaz buluyorum. Benim Türkiye'de siyasi partiler arasında bir tercihim olamaz. Hollanda'dan bir Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak böyle bir rolüm yok. Benim rolüm Avrupa Parlamentosu adına Türkiye'yi izlemek.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Hollanda Radyosu'na yaptığı açıklamada, HDP'li bazı vekillerin gözaltına alınmaları ile Türkiye'nin "çizgiyi aştığını" söylemiş, gözaltı kararlarını "saçmalık" olarak nitelendirmiş ve Türkiye'nin hızla diktatörlüğe kaydığını belirtmişti.

Piri bunun üzerine Brüksel'den, Türkiye'yle üyelik görüşmelerinin derhal askıya alınması konusunda net bir sinyal beklediğini söylemişti.

AP'de Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınmasına dair tasarının oylanacağı kritik hafta öncesi yaşanan bu çıkış sonrası Piri, Anklara tarafından net bir dille eleştirildi.

Konu ile ilgili geçen hafta AP'nin Türkiye'ye göndermek istediği heyette Piri de bulunacaktı. Fakat Ankara istemeyince ziyaret iptal olmuştu.

Haber Ara