Dolar

32,5776

Euro

34,9817

Altın

2.428,30

Bist

9.722,09

Anzac günü öncesi ortam gerildi

Christchurch saldırısı Avustralya-Türkiye ilişkilerini yaklaşan ANZAC günü öncesi gerdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-21 09:40:47

Anzac günü öncesi ortam gerildi

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Çanakkale'de yapılan ANZAC anma törenlerine sayılı günler kala Avustralya ve Türkiye arasında ciddi bir gerilim patlak verdi. Türkiye Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katliam sonrası yaptığı tehdit edici yorumlar sonrası Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Türk büyükelçisini çağırarak sert bir dille konuştu. Morrison, Erdoğan tarafında yapılan açıklamaların geri çekilmesini ve Avustralyalı silahlı şahsın katliamdan canlı yayınını içeren milliyetçi videonun kaldırılmasını istedi.

Başbakan tarafından Türk devlet başkanına verilen cevap sonrasında ise gözler hassas bir yer olan Gelibolu'ya çevrildi. Morrison ANZAC anmalarını engelleyici bir yorum yapmak konusunda da dikkatli olmalıydı.

Başkan'ın Çanakkale'deki seçim konuşması katliama atıfta bulundu. Erdoğan ise "Sizin atalarınız geldi… Bazıları yalın ayak bazıları tabutlarda geri döndü. Buraya benzer eğilimlerle gelirseniz size bekliyor olacağız. Büyükdedeleriniz gibi size uğurlayacağımızdan şüpheniz olmasın” açıklamasını yaptı.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ise silahlı şahsın “Yeni Zelandalı olmadığını, dışarlıklı birisi” olduğunu belirtti. Peters, Erdoğan'ın tüm gerçekleri bilmediğini düşündüğünü söyleyerek, “Kendisine bilgi verilmesinden ya da doğruların anlatılmasından itibaren uzlaşmacı açıklamalar yaptı… Ancak önceki gün söylediği şeylerle tam bir zıtlık içindeydi” dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarının “Avustralyalılar için hayli gücendirici ve bu hassas ortamda hayli pervasız” olduğunu ifade eden Morrison ise Türk devlet televizyonunda Avustralya'nın konumunu kötü aktaran haberlerin ve yayınların kaldırılmasını talep etti. 

Türk hükümetinin bu konuda cevabını bekleyeceğini aktaran Morrison, “Bütün seçenekler masada” diye konuştu ancak ayrıntı vermedi. Erdopğan tarafından “Söylenenlerin seçim bağlamında söylendiği” gibi bir bahanenin de kabul edilmeyeceğini ifade etti.

Morrison, Erdoğan'ın açıklamalarının gücendirici olduğunu, “Çünkü onlar ANZAC'ların hatırasını aşağıladılar, Gelibolu'da taşın üstünde yazan yemini ihlal ettiler, Atatürk'ün ANZAC'ların annelerine verdiği sözü. Avustralyalıların bu nedenle derin bir gücenme hissedeceklerini anlıyorum” diye ekledi.

Kaynak: theconversation.com

 

Haber Ara