Dolar

32,3246

Euro

34,9839

Altın

2.311,28

Bist

9.079,97

Antartika'da buzullar erirken; Trump, bir iklim inkarcısını işe aldı

Washington Post gazetesinde, “Antarktika buzulları parçalanıyorken, Trump, bir iklim inkarcısını işe alıyor” başlıklı görüş haberde, “Uzmanların büyük çoğunluğu, dünyanın geri dönüşü olmayan noktaya yaklaştığı yönünde fikir birliği içindeler. Dünya, dört yıllık bir inkarcılık ve gecikmeyi kaldıramaz” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-25 10:19:19

Antartika'da buzullar erirken; Trump, bir iklim inkarcısını işe aldı

Amerikan Washington Post gazetesinde, “Antarktika buzulları parçalanıyorken, Trump, bir iklim inkarcısını işe alıyor” başlıklı görüş haberde, “Uzmanların büyük çoğunluğu, dünyanın geri dönüşü olmayan noktaya yaklaştığı yönünde fikir birliği içindeler. Dünya, dört yıllık bir inkarcılık ve gecikmeyi kaldıramaz” denildi.

“İklim inkarcısı” ile ilgili görüş yazısının tam metni şöyle:

Büyük Antartika buzulları parçalanıyor ve bu da küresel deniz seviyesinin yükselmesi için büyük bir sorun yaratabilir. Bu arada, Trump yönetimi, bilimi takip etmesi gereken bir ajansa liderlik etmek için başka bir iklim inkarcısı aldı.

Antarktika buzullarıyla ilgili uyarı, geçtiğimiz hafta aralarında NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki bir araştırmacının da bulunduğu uluslararası bir bilim insanı grubunun yazdığı bir makale ile geldi.

Uydu görüntüleri, Amundsen Denizi boyunca akan Çam Adası ve Thwaites buzullarının kenarları boyunca bütünlüğünü kaybettiğini gösteriyor. Geçtiğimiz on yıl içinde, okyanusa doğru hareketlerini kısıtlayan "kesme bölgelerinde" yarıklar ve çatlaklar ortaya çıktı. Buzullar denize daha süratli hareket ediyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences'da basılan makalede bilim insanları, hasarın "ilk buz tabakası zayıflamasının makaslama bölgelerinde hasar gelişimini tetiklediği, bu da daha fazla hızlanma, kesme ve zayıflamaya yol açarak ek hasar gelişimini teşvik ettiği" bir kısır döngünün parçası gibi göründüğü konusunda uyarıyorlar.

Parçalanma, örneğin Grönland'da eriyen diğer buz tabakalarını hesaba katmadan, zaman içinde denizleri yaklaşık 10 fit yükseltmeye yetecek kadar buz içeren Batı Antarktika buz tabakasının zamanla çöküşünün habercisi olabilir.

Dünyanın görmekte olduğu yaygın ve çeşitli değişikliklere tarafsız bir bakış, tek bir sonuca götürür: Dünya hızla ısınıyor ve insanların atmosfere ısıyı hapseden gazları aşırı derecede eklemesi birincil itici güçtür.

maxresdefault_17

İklim inkarcısı Profesör David Legates...

İklimi inkar eden bir düşünce kuruluşu olan Heartland Enstitüsü ile bağlantılı bir Delaware Üniversitesi profesörü olan David Legates, bu sonuca karşı çıkıp, kanıtları ve analizi sağlayan binlerce uzmanı “panik yaratanlar ve üç kağıtçılar” olarak etiketleyerek rezil oldu. Trump yönetiminin bilimsel ajanslarına liderlik etmesini istediği kişi bu. NPR'de (National Public Radio), bu ayın başlarında, Bay Legates'in, hava ve iklim gözlemi ve tahmininden sorumlu Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nde gözlem ve tahmin için müsteşar vekili olarak seçildiğini açıkladı.

Sayın Legates'in, Senato onayı gerektirmeyen ataması, dünyadaki en iyi yer bilimi araştırmalarından bazılarını üreten ve şimdiye kadar inandırıcı işler yapmayı başaran bir ajansı alt etmekle tehdit ediyor.

Sanki batı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki şiddetli yangınlar odaklanmak için yeterli değilmiş gibi, hem Antarktika hem de Legates haberleri, seçmenlere yaklaşan seçimin gezegenin geleceği için neredeyse tarif edilemez bir öneme sahip olduğunu hatırlatmalıdır.

Uzmanların büyük çoğunluğu, dünyanın geri dönüşü olmayan noktaya yaklaştığı yönünde fikir birliği içindeler. Dünya, dört yıllık bir inkarcılık ve gecikmeyi kaldıramaz.

Kaynak: Washington Post gazetesi

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara