Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

Antalya'da özel çocuklar için özel festival

Antalya'da 'Özel Çocuklar Bilim Sanat ve Spor Festivali başladı. Çocukların doyasıya eğlendiği festivalde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'da engelli çocuklar için mola evlerinin yapılacağını söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-09 13:14:23

Antalya'da özel çocuklar için özel festival
Antalya'da 'Özel Çocuklar Bilim Sanat ve Spor Festivali başladı. Çocukların doyasıya eğlendiği festivalde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'da engelli çocuklar için mola evlerinin yapılacağını söyledi.

Antalya'da düzenlenen 'Özel Çocuklar Bilim Sanat ve Spor Festivali'nde, engelli çocuklar, işitme engelli çocuklar için İstiklal Marşı'nı işaret diliyle söylediler.

Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen 'Özel Çocuklar Bilim Sanat ve Spor Festivali' (ENFEST), AKM Fuaye alanındaki etkinliklerle başladı. Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ENFEST'e, 5 merkez ilçedeki özel çocukları, aileleri ve öğretmenleriyle birlikte katıldı.

İşaret diliyle İstiklal Marşı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de katıldığı festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı sırasında özel eğitim kurumlarında eğitim gören engelli çocuklar, İstiklal Marşı'nı işaret diliyle işitme engelli kardeşleri için seslendirdi. Özel eğitim okulları ile ilk ve ortaokulların özel eğitim sınıfları çeşitli gösteriler, sanatsal ve sportif faaliyetlerin gerçekleştirildiği festivalde, öğrenciler doyasıya eğlendi.

Engelli çocuklar için 'Mola evleri' geliyor

Festivalde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, engelsiz Antalya hedeflerine her geçen gün bir adım daha yaklaştıklarını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim okulu ve rehabilitasyon merkezlerinde 575 öğrenciye hizmet verdiklerini aktaran Türel, "Artık 85 yataklı 26 odalı sosyal tesisimizde bu kapsamda hizmette. 6 ilçemizde özel merkezlerimiz, engelsiz Antalya için çalışıyor. Ulaşım ve Danışmalık hizmeti dışında engelsiz ev ve bina çalışmaları yapıyoruz. Engelli kardeşlerimizi çalışma hayatına kazandırma projelerimiz var, yaz okulları düzenliyoruz. Şimdi milli eğitim müdürlüğümüzle bir protokol imzalamak suretiyle, çok kısa süre içerisinde engelli mola evlerini de hizmete sunacağız. Böylelikle çarşıda pazarda işi olan, su faturasını, elektrik faturasını veya kira taksitini ödemek isteyen pazara gitmek isteyen, alışverişini yapmak isteyen anneler, babalar, kent merkezinde güvenle özel uzmanlarımızın eşliğinde hizmet verecek mola evlerine çocuklarını teslim edebilecekler. Gün boyu orada bizim uzmanlarımız tarafından rehabilitasyonları ve bakımları gerçekleştirilecek.

"Engelsiz Antalya'yı mutlaka marka yapacağız"

Engelliler haftasında sadece etkinliklerin yapılmaması gerektiğini vurgulayan Türel, kalplerdeki ve kafalardaki engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, "Buradan ilgili olan imkanı olan, bütün kurumlara davette bulunmak istiyorum. Engelsiz Antalya, Engelsiz Türkiye hepimizin görevi ve hedefi olmalıdır. Engelliler haftasının amacı sadece özel çocuklarımıza etkinlik yapmak değil, en büyük amacımız farkındalık oluşturmak, kafalardaki kalplerdeki engeli kaldırmaktır. En büyük engel imkanı olduğu halde hiçbir şey yapmamaktır. Maalesef zaman zaman kötü niyetle duygu istismarı yaparak engelli insanlarımız adına yardım toplayanlar olmaktadır. Bu istismarı da önlemeliyiz. Gerçekten sahada olan herkes, derneklerimizi iyi tanımalı ve bilmelidir ki, istismar olmasın. Bugün özel çocuklarımızın özel günleri, sevinç coşku, mutluluk günleridir. Dolayısıyla diğer konuları bir tarafa bırakıp geleceğe bakacağız. Hep beraber bu meseleleri de ele alarak hizmetlerimizi geliştireceğiz, inşallah engelsiz Antalya'yı mutlaka marka yapacağız" diye konuştu.

"Festival 16 Mayıs'a kadar devam edecek"

Türel'in konuşmasının ardından festivalde engelli çocuklar tarafından folklorik gösteriler ve çeşitli sportif etkinlikler düzenlendi. 16 Mayıs'a kadar sürecek olan festival kapsamında 10 Mayıs Çarşamba saat 10.00'da Muratpaşa Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Toplantı Salonu'nda 'Otistik Çocuklara Yaklaşımlar ve Dil Konuşma Güçlüklerini Gidermeye Yönelik yöntem ve Teknikler' konulu panel yapılacak. Saat 14.00'da ise Serik Cumhuriyet Meydanı'nda Özel Eğitim Şenliği düzenlenecek. 11 Mayıs Perşembe günü ise saat 10.00'da Serik'te Tekeli İlkokulu'nda 'Anneler Konuşuyor' etkinliği gerçekleştirilecek. 12 Mayıs Cuma günü ise Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önünde saat 08.30'da 'Özel Gençlerin Temsili Askerliğe Uğurlama Töreni' yapılacak. Aynı gün saat 10.00'da özel çocuklar Serik Kadriye Beachpark'ta Özel Bireyler Pikniğinde buluşacak. ENFEST kapsamında 15 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00'da Özel Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, merkezden hizmet alan özel çocuk anneleri için kahvaltı ve Anneler Konuşuyor Paneli düzenlenecek. Festivalin son günü olan 16 Mayıs Salı günü ise saat 19.00'da Manavgat Başarı Koleji Toplantı Salonu'nda Manavgat'taki özel bireylerin katılımıyla akşam yemeği ve konser organize edilecek.

Haber Ara