Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Anne ve bebeğin mucizevi bağı

Emzirme anne ile bebeği arasında en yakın ve mucizevi bir bağdır. Bu bağın sağlanmasında önemli ip uçları biliniyor...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-18 16:56:12

Anne ve bebeğin mucizevi bağı

Emzirmenin bir annenin yapabileceği en doğal şeylerden biri olması beklenir. Fakat bu süreç her zaman ve her anne için o kadar da kolay olmayabilir. Milyonlarca yıldır süregelen bir şey olsa da özellikle ilk bebeğini kucağına alan anneler için durum biraz zorlayıcıdır.
Her 24 saatte bir 8 ila 12 kere her bir göğsü 10 ile 15 dakika arası emzirmeye çalışmalısınız

Bebeğin başarılı bir şekilde beslenmesini sağlamak için aşağıda yer alan ipuçlarımıza bakabilirsiniz.

1. Mümkün olan en kısa süre içinde bebeği emzirmelisin. Eğer bebeğin ve sen iyiyseniz, doğumdan hemen sonra emzirebilirsin.

2. Pozisyon alma konusunda yardım almalısın. Eğer rahatsızlık varsa bir sorun var demektir. İlk duyarlılık normaldir. Ama giderek artan ağrılar için doktoruna danışmanı tavsiye ederiz. Hastanelerde bulunan doğum hemşireleri acı çekmemeni sağlayacak şekilde sana yardımcı olacak değişiklikleri yapabilir. Göğüs uçlarına krem ya da ilaç sürebilirsin. Eğer sorun yanlış pozisyonu almak ise kremler ağrılarını dindirmeyebilir.

3. Bebeğini kendine yakın tut. Yapabiliyorsan bebeğini kendine doğru tuttuğunda ciltleriniz arasındaki teması yakınlaştır. Bu, çocuğuna da huzur verecektir. Emzirirken onun işaretlerine dikkat et. Yavaş yavaş bebeğini tanı...

4. İlk günlerde sık emzirmek normaldir. Bebeğinin emzirmeler arasına uzun süreler koymasına izin vermemelisin.

5. Her emzirdiğinde her iki göğüsten de emzirmelisin. Bebeğinin sadece birini alması önemli değildir.

6. Unutma, emzirme sen ve bebeğinin öğrenmesi gereken bir süreçtir. Normal ve doğal hissini vermesi için sürenin biraz geçmesi gerekebilir. İlk günler ve haftalarda devam eden uygulama zamanla değişebilir.

7. Emzirme sürecini oturtmaya çalışırken bebeğine biberonla herhangi bir şey vermemelisin. Bunu daha sonraki aşamada düşünüyor olsan da bebeğin hâlen öğrenme sürecinde. Şişe ve biberonun kullanılması emzirme “becerilerini” etkileyebilir.

8. Bir süre acısız emzirdikten sonra acı mı duydun? Bu, göğüs uçlarındaki pamukçuğun sonucu olabilir. Hem senin hem de bebeğinin tedavi olması gerekir.

9. Emzirirken saati unut. Bebeğinin göğsünde olduğu sürenin uzunluğu başarı ile ilgili değildir. Aldığı sütün miktarını yansıtmaz, bazı bebekler ihtiyaç duyduklarını birkaç dakikada alırken diğerlerinin bunu alması uzun sürebilir. Birçok bebek emerken uzunluğu farklı olan bazı duraklamalar yaşayabilir. Bu süreçleri bebeğini tanımaya başlayarak kendin ayarlayabilirsin. Unutma, daha birkaç günlük olsa bile onun da bir karakteri var.

10. Ancak bebeğini mutsuz eden ve huzursuz durmasına neden olan uzun emzirmeler (örneğin düzenli olarak bir saat boyunca) bir şeylerin doğru gitmediğinin işaretidir. Bebeğinin daha tatmin edici şekilde besin almasını sağlayacak şekilde pozisyonunu kontrol etmelisin.

11. Göğüs pedlerini düzenli olarak değiştirmelisin. Nemli göğüs pedlerinde kısa sürede bakteri üreyebilir.

12. Bebeğin oluşturduğu emme vakumunu keserek bebeğini hafifçe göğüs ucundan uzaklaştır. Parmağını bebeğinin ağzının köşesine hafifçe sokarak onu geri çekmelisin.

13. Göğüs ucuna biraz süt sık ve bununla masaj yap. Eğer mümkünse göğüs uçlarının açık havada kurumasına izin ver.

Çalışmak engel olmamalı

Birçok anne doğumdan sonra çalışmak zorunda olduğu için, bir süre sonra beslenmeyle ilgili sorunlar başlayabilir. Bu durumda annenin sütünü sağarak saklaması uygun olacaktır. İşyerinde 3 saatlik periyotlarda süt sağılabilirse, anne sütünün azalması engellenmiş olur ve bebek bu sağılan sütlerle beslenmeye devam eder. Sabah, iş dönüşü, akşam ve gece emziren anneler, emzirmenin hem fiziksel hem de ruhsal faydalarını görmeye devam edecektir. Ayrıca uzun emzirme dönemi, anneleri meme kanserine karşı da korumaktadır. Mümkünse çalışma hayatına dönmek için bebeğin en az altı aylık olması beklenmelidir. Bebek altı aylık olduktan sonra ek gıdalara başlanabilir.

Haber Ara