Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Anne olmak ya da iyi anne olmak!

Anneler çocukları kadar kendileri ile de iyi bir ilişki geliştirebildikleri ölçüde hem mutlu eder hem de mutlu olabilirler...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-19 20:24:43

Anne olmak ya da iyi anne olmak!

Anne olmak kadar iyi bir anne olmak da geniş bir araştırma sonucu ortaya farklı bulguların çıkmasına neden olmuştur.

Soyal psikolojik ve kültürel anlamda kendi anne tanımını çocuğunun üzerinde kullanmaya çaba gösteren anneler ise yaptıkları veya yapacakları eylemlerle en doğru karar ve adımı atabilirler...Yeter ki kendilerini ve çocuklarını iyi dinleyebilsinler...

Bebek, annesinin yüzüne baktığında kendisini görür. Anne, bebeğin gözünde, kendini var etme yolunda ilk aynadır. Ama ayna olmak, aynı olmak anlamına gelmiyor. Çocuğunuz, hemen elde edemeyeceği bir şey istediğinde, riskli bir hareket yaptığında, öfkesini kontrol edemediğinde veya çok korktuğunda bunu ilk başlarda sözel olarak ifade edemez, davranışlarıyla gösterir. Tam o anda ne yaşıyorsa, duygusunu ona gösteren bir ayna olun. Böylelikle çocuk, kendini ve dünyayı anlamaya başlar.

Sizler de hata yapabilirsiniz
Anneler de hata yapar. Anneler de unutur, bunalır, öfkelenir, yorulur ve desteklere ihtiyaç duyar. Bu gibi yanlarımızı reddeden, içinizdeki sert sesi azaltabilmek; kendimizin yeten yanlarını daha çok duymaya başlamak oldukça önemli. Güvendiğiniz yakınlarınızla duygularınızı paylaşmanızda fayda var.

Çocuğunuz bir şey söylediğinde ona kulak verin. Söylediği şey size anlamsız, yersiz ve bazen yanlış gelebilir. Fakat çocuklar herhangi bir şeyi öylesine söylemez veya sormazlar. Geçiştiren, yargılayan, reddeden karşılıklardan kaçının. Çocuğun söylediği şey her neyse, varsayımlara kapılmadan, ilk olarak onun ne demek istediğini, aklında ne olduğunu çocuğa sorun.

Keyif alacağınız alanlar açın

Yapmaktan keyif aldığınız, size iyi gelen şeylerin bir listesini yapın ve uygulamaya başlayın. Bakım ihtiyacı en yoğun yeni doğan bebeği olan anneler dahil, her annenin kendi başına zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Erken dönemde bu süre daha kısayken, çocuk büyüdükçe süreler ve sıklıklar da artabilir.
Çocuğunuzun, duygularınızın yoğunluğunda boğulmaması ve paniklememesi önemlidir. Çocuğun yaşına, yaşanan durumun onda yaratabileceği etkilere dikkat ederek, anlamlandırabileceği şekilde paylaşımlarda bulunabilmeniz de önemli.

Haber Ara